Skivrecension: Duo Disparat – Klåparen

Anders Noruddes musik spelad av Anders Norudde och Johanna Karlsson

Tradition är något speciellt. En lärjunge söker upp en mästare och gör allt i sin makt för att tillägna sig den personens spel. Mästaren hedras och uppvärderas och sånt som tidigare avfärdats ses plötsligt som fint.

Många gånger är denna heder och vördnad reserverad för mycket gamla personer, eller till och med döda personer. Ibland sker dock undantag, och så har skett med Duo Disparat.

Johanna Karlsson från Hälsingland är känd bland annat från Limbohofvet och är en mycket driven spelman. Hon köpte en fiol av Anders Norudde och föreslog i samband med det att de skulle bilda en grupp. Kravet var att de bara skulle spela Anders låtar.

Anders Noruddes musik är kärv, lekfull och sur. Vi har hört den tidigare i Hedningarna och på andra skivor, till exempel “Kan själv” och “Med hull och hår”. Då blandades egna kompositioner med traditionell musik. På Klåparen får Anders musik stå på egna ben och skapa ett eget universum – början på en ny tradition.

Johanna har studerat Anders musik noga och tillägnat sig hans stil. Hon spelar melodin på flera låtar och då hörs låtarna på ett nytt sätt. Detta förstärks av att Anders då tar stämman och visar en till dimension av sitt mästerskap – harmonierna. Ett plus ett blir tre.

Stilmässigt hörs Anders hemvist i Värmland men vi rör oss ofta ännu längre västerut till Norge. Här hör vi den norska musikens toner och teman. Teman upprepas och varieras vilket skapar suggestion och möjlig extas. Här hörs starka paralleller till Hedningarnas mästerverk “Hippjokk”.

Gott blir inte gott förrän andra berömmer det och Johanna Karlsson har skapat något mycket gott. Hon har satt fokus på Anders Noruddes mästerskap i spel och komposition och med sitt eget vackra spel lagt till en ny dimension.

Som grädde på moset spelas musiken på Anders Noruddes instrument. Han är inte bara spelman, han är fiolbyggare också.

Det är bara att lyfta på hatten och rikta ett stort tack till Duo Disparat. Har ni inte köpt skivan än rekommenderas den starkt.

Följ gärna Duo Disparat på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.