Falskt samhällskontrakt, falska problemställningar

Sällan har väl statens inkompetens synts så tydligt nu i ljuset av Transportstyrelse-gate.

En rörelse spirar för att ställa saker och ting tillrätta. Genom att få in bra folk och en ny frisk rörelse ska saker och ting ställas tillrätta. Många tror just detta, att bra folk kan få ordning på staten. Partiet Medborgerlig samling är ett bra exempel på detta.

Men problemet med staten är så mycket djupare än att det kan lösas med kompetent folk. Problemet ligger i två fenomen – statens grund och statens geografiska omfattning.

Statens grund är tvång. Medborgaren underkastas statens makt, vare sig den vill eller inte.

En myt propageras, idén om ett samhällskontrakt, en överenskommelse mellan medborgaren och staten. Det är en falsk föreställning.

Det finns ingen ömsesidighet mellan staten och medborgaren. Statens ursprung är gamla despoters kontrollmakt. Gustav Vasa underkuvade mindre riken och införlivade i sin stora stat. Denna stat har levt och växt sedan dess.

När demokratin inträdde skapades illusionen av medbestämmande. Men medborgarens inflytande är minimalt. Vart fjärde år får medborgaren lägga sin röst och välja parti. Partierna gör vad de kan för att göra sig relevanta, och det vapen de har är beskattning.

Trygghetssystem efter trygghetssystem från det fria samhället har tagits över av staten och använts som argument för att motivera statens existens. Staten är fullständig oöverblickbar.

När vi hade grymma konungar som styrde Sverige visste vi i alla fall vem det var som piskade oss. Nu piskar vi alla varandra, med demokratin som vapen.

Staten är från första början moraliskt korrupt. Från detta växer naturligt korruption, som vi ser med all tydlighet i Sverige idag. Statens lögn om att den tar hand om oss alla är avslöjad.

Duktiga människor som kommer in i partisystemen kommer formas. Idag är medborgerlig samling glada och ideologiska. När de får makt kommer de formas i sina roller, påverkas av tjänstemännen och journalisterna och sakta brytas ned till broilers.

Det som kan lösa våra problem är decentralisering. Om Sverige bröts upp i de naturliga regioner som de en gång bestod av blir staterna mindre. Det blir plötsligt möjligt att överblicka ansvar, och det uppstår konkurrens mellan de mindre staterna. Det driver naturligt fram en minskning av staten. Vi ser en spirande rörelse i denna riktning när kommunerna börjar anställa ordningsvakter.

Viktigast av allt är att det samhälle vi lever i måste vara moraliskt. Vi skapar inte detta samhälle genom att gå in i den omoraliska staten och försöka rätta till. Vi skapar den genom att driva på för ett friare samhälle med det fria samhällets verktyg – att bygga något själva och peka ut det som är falskt och fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.