Nyliberal podd från insidan av vänstersverige

The Usual Suspects är en klassisk 90-talsfilm med Kevin Spacey. Jag minns det som en stor filmupplevelse – vem är egentligen Kayser Söze?

Samma namn bär en ny podd av Johan Norberg, Mattias Svensson och Fredrik Segerfeldt. De är klassiska nyliberaler och har varit med länge i den svenska debatten.

Johan Norberg inspirerade mig något oerhört som ung. Hans bok “Till världskapitalismens försvar” och dokumentärfilmen “Globalisation is good” gav mig mina två första politiska aha-upplevelser.

Mattias Svensson har skrivit boken Glädjedödarna som är en riktig milstolpe i kampen mot förmynderi. Segerfeldt tyckte jag var en kompromisslös och tuff nyliberal.

Segerfeldt visade sig dock vara väldigt anti israel. Han dristade sig till och med att försvara israelhatare och antisemiters tankegångar. Jag gick i polemik med honom och upptäckte då tyvärr att han var en rätt oseriös debattör och till det slarvig med fakta. Se detta urgamla blogginlägg från 2010 för en sammanfattning.

Mattias Svensson har alltid varit anti högern. Så till den milda grad att han röstade på Miljöpartiet.  Alla tre är för öppna gränser. Segerfeldt och Norberg har varit engagerade i Migro och deltagit i vänsterns klappjakt på påstådda rasister.

De är insiders i den svenska politiska världen. Mattias Svensson menar i podden att han är alibiliberal på Aftonbladet Kultur. Jag tror egentligen detta gäller i ett större perspektiv och för alla tre. De är alibiliberaler i vänsterns Sverige, accepterade och omtyckta av vänstern.

I podden får alla tre herrarna lägga ut texten var och en för sig. Johan Norberg börjar berätta om sin nya bok Progress, som jag tycker verkar intressant. Mattias Svensson berättar om en bokrecension som aldrig blev av. Fredrik Segerfeldt pratar om Nina Björk och hur vänstern kommer undan med diktaturkramande.

Jag såg nyligen om The Usual Suspects och det var en traumatisk upplevelse. Filmen hade inte åldrats väl. I någon mån kan det sägas om herrarna i podden – jag såg upp till dom och tyckte de var bäst. Nu känns de inte lika relevanta längre.

Trots detta vill jag säga varmt välkommen till denna nya podd. Kanske kan de i detta format lägga ut texten kring deras drömsamhälle med öppna gränser och visa hur detta kan vara tilltalande.

Jag ser fram emot nästa avsnitt och kommer definitivt prenumerera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.