Palestinsk terrorvåg blev våldsspiral

I torsdags rapporterade P1 Morgon från Israel genom sin korrespondent Cecilia Uddén: Upprepade knivdåd i Israel:

Våldsspiralen mellan israeler och palestinier fortsätter. Det handlar, i de flesta fall, om unga palestinier som knivhugger israeliska civila och säkerhetspersonal. Sedan blir de ofta själva skjutna av polis. 27 israeler och omkring 160 palestinier har dödats sen början av oktober.

Jag blir alltid orolig när Public Service rapporterar från Israel. För det mesta är det något som är oerhört provocerande. Så även denna gång. Jag gav mig ut i en längre twitterharang när jag först hörde inslaget.

Den som följer nyheterna från Israel vet vad som pågår där. Knivdåd sker nästan varje dag, judar knivhuggs ned på öppen gata. Unga, gamla, soldater, civila.

Det enda våld som Israel har utfört är att polisen har försökt skydda sina medborgare. Detta benämner P1 Morgon som en “våldsspiral”. Det ligger en uppenbar värdering i det ordet. Det är Israels fel att deras medborgare blir knivhuggna och deras metoder provocerar fram ytterligare våld.

Cecilia Uddén intervjuas:

01:50: Hur ska man förklara gärningsmännens motiv?
Ja, det är mycket svårt att förklara eftersom de som utför terrordåden vet att det är självmordsuppdrag de ger sig ut på. […] 

De flesta palestinier förklarar detta med en desperation. 

Många israeler kallar det för ren uppvigling från skolor och politiska organisationer på den palestinska, en inneboende vilja att utplåna israel. 

Uddén framför båda sidors argument, men distansierar sig. Analysen landar till slut i ett enda stort frågetecken. Cecilia Uddén kan inte förklara varför konflikten pågår, och som lyssnare lämnas man med ett enda stort frågetecken och en hopplöshet.

Det finns många fakta som Uddén utelämnar. Två tredjedelar av palestinierna stöttar knivmördandet. Om en palestinier knivmördar en jude och överlever får mördaren och dens familj lön. (Sverige stöttar den palestinska myndigheten med ett budgetstöd, och gör alltså denna verksamhet möjlighet.)

Dör personen blir han eller hon martyr, shahid, vilket är en stor ära för familjen och en biljett till paradiset.

Sen börjar det blir riktigt obehagligt. Programledaren Anna Hernek fortsätter intervjua Uddén:

04:24: Det är många fler palestinier än israeler som har dödats, och israels regering har fått internationell kritik för sina metoder att stoppa knivattackerna. Hur ser israelerna på kritiken?

Det som pågår är alltså ingen militär offensiv. Det är palestinier som oprovocerat hugger ned judar på gator och torg. I detta läge tycker alltså svensk public service att det är relevant att jämföra antalet döda palestinier mot judar.

Om man följer P1 Morgons logiska argumentation ska alltså inte den israeliska polisen försöka rädda liv om man ser att fler palestinier än israeler dödats när palestinierna försöker knivhugga ned civila. När en palestinier dödat ska nästa mördare tillåtas döda en oskyldig till innan man ingriper. Dessutom ska polisen inte skjuta utan riskera sitt eget liv när man stoppar knivmördaren.


Att göra en sådan jämförelse tyder på en fullständig blindhet inför vad som verkligen händer nere i Israel. För mig vittnar det om en brist på moral. När man dessutom sätter sig på höga moraliserande hästar och antyder att Israelerna själva driver fram de här våldsdåden blir det direkt motbjudande.

För mig är det otroligt hur Cecilia Uddén och hennes kollegor på P1 Morgon kan se sig själva i spegeln. Att ni inte skäms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.