TT-fel om ockuperad mark

På svenska dagbladet kan man idag läsa ett märkligt telegram: Israel annekterar palestinsk mark

Israel planerar att annektera 154 hektar palestinsk mark på Västbanken i Jordandalen nära den palestinska staden Jeriko, en plats med många israeliska bosättningar. Israels försvarsdepartement uppger i en skriftlig kommentar att regeringen befinner sig i slutskedet i processen att överföra marken till den israeliska staten.

Samma telegram kan läsas på Sydsvenskan.

Det anges ingen källa till telegrammet förutom TT. Internationellt telegram från Reuters pratar om “ockuperad mark”, men inte palestinsk mark.

Vänstersajten Electronic Intifada pratar om “palestinian land”. Kanske är det där TT har läst, det är definitivt det perspektivet man har.

TT och svenska medier är så fundamentalt pro-palestinska i sitt perspektiv att man inte ens reflekterar över vem marken tillhör. Den “ockuperade marken” är självklart palestinsk ockuperad mark.

Men det finns ingen palestinsk stat. Israels gränser är inte avgjorda, “1967 års gränser” är en stilleståndslinje sedan det krig Jordanien startade för att förstöra Israel. Fredsprocessen mellan Israel och Palestina har som mål att avgöra var gränserna dras.

Se gärna filmen “The truth about the West Bank” för det israeliska perspektivet. Det kommer du tyvärr inte få höra i svenska medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.