Ljusets fiender: Kommunismens band till islamism

Ett standardverk för borgerliga

När Timbro hade rea tidigare beställde jag boken Ljusets fiender av Johan Lundberg. Boken är numer slut inbunden men finns att beställa i pocket.

I korthet handlar boken om hur “tredje ståndpunktens” ställningstaganden finns kvar i samhällsdebatten än idag. Kommunismens totalitära läror fascinerar och har sina försvarare i svensk offentlighet.

Lundberg visar också på likheterna mellan de olika totalitära lärorna kommunism, fascism och islamism. Han visar på hur den moderna islamismen uppkom, och hur dess grundare inspirerades av Lenin och andra despoter.

De olika totalitära lärorarnas förespråkare förenas i sin kamp mot det öppna samhället. Dessa försvarare innehar höga offentliga positioner och deras verksamhet finansieras av statliga medel.

Han visar hur personer som Mattias Gardell, Rashid Musa, Pia Laskar och andra verkar för att förstöra samhället. Ett bra exempel på ett projekt där de sammanstrålar är Ship to Gaza.

Det är verkligen skrämmande hur ljusets fiender har kunnat äta sig in i offentligheten och där leva gott på oss skattebetalare. Det är ett argument så gott som något för skattesänkningar och minskade offentliga bidrag.

För mig som är engagerad i debatten kring islam var Lundbergs text verkligen en ögonöppnare. Lundberg undviker också klädsamt att land i vanliga plattityder om islam som en fredens religion. Det gör hans argumentation starkare.

(En relaterad text är Sam Harris och Majid Nawaaz som skriver på the Daily Beast: We Need to Talk About Islam’s Jihad Problem.)

Johan Lundberg är generellt en förebild. Kunnig och inte rädd för att ta ställning. Han har dragit sig undan från offentligheten sen han skrev sin bok, vilket jag personligen beklagar. Hursomhelst är hans bok utmärkt.

Jag trodde nog att boken skulle vara mer konfrontativ än den var. Det är en stillsam bok, som är mycket väl underbyggd i sin argumentation.

Det är verkligen ovant att läsa en politisk text som är ett debattinlägg men så långt och väl belagt med källor. Boken väcker många tankar och jag kan mycket väl tänka mig att läsa den en andra gång. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.