Utanförskap, no-go zones och framtiden

I forskning och framsteg skrivs om utvecklingen kring utanförskapet och kriminalitet i Sverige: Därför ökar de kriminella gängens makt.

– Vi håller på att tappa greppet. Den sista banken flyttade när någon skickade in raketer så att den brandskadades. Apoteket rånades gång på gång, och de tröttnade till slut. Försäkringskassan har flyttat därifrån. Det kastas sten på polis, ambulans och brandmän flera gånger i månaden – men det blir inga nyheter av sånt längre. 

Orden är polisen Jacob Ekströms. Han talar om Rinkeby och Tensta.
– Om vi jagar en bil så kan den köra till vissa adresser i Tensta dit en ensam polisbil inte kan följa efter – för då blir det stenkastning eller upplopp. Det är no-go-areas. Vi når inte dit, fortsätter han.

I artikeln finns en sammanställning av utvecklingen för utanförskapsområden i Sverige:

Man kan notera att gängbildningarna har växt fram samtidigt som Sverige har fått allt fler så kallade utanförskapsområden, där färre än 60 procent har arbete, färre än 70 procent går ut grundskolan med fullständiga betyg och färre än 70 procent röstar. 

Av Sveriges 5 000 bostadsområden uppfyllde tre dessa kriterier år 1990. År 2002 hade antalet ökat till 128 områden, och år 2006 var det 156 områden. Det är i denna typ av områden som bilbränder har blivit ett allt vanligare problem.

Utanförskapet ökar i en alarmerande takt. Mats Skogkär reflekterade över FoF-artikeln på twitter:

Skogkärs reflektion är naturlig och skrämmande. Skrämmande eftersom varken regering eller opposition verkar bry sig om det som händer. Men medborgarna oroas, med all rätt.

Som en konsekvens av detta fortsätter sd att gå framåt. Mats Edman på Dagens Samhälle spår att Sd blir största parti under 2016 och det finns inget att invända mot i den analysen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.