Beklagligt siffertrixande av Folkpartiet

Jag skrev tidigare om Utanförskapets karta i tron om att Fp inte skulle fortsätta sin granskning. Nu blev det inte så, men det skulle varit bättre av Folkpartiet att vara tyst.

Nu valde man ett sämre alternativ – att presentera friserade siffror. Svenska dagbladet skriver: Ohederligt om utanförskap

Det visar sig att Folkpartiet har bytt metod. Vad gäller en av parametrarna, skolresultaten, har Folkpartiet bytt databas för bostadsområden av en viss storlek. Detta redovisas i rapporten som en förbättring. 

Det går naturligtvis att försvara ett metodbyte. Den nya databasen ger till exempel mer exakt statistik – på individnivå – om skolresultaten. Vilket är utmärkt, därför att det på så sätt går att följa effekter av skolvalet, där en positiv utveckling inte kan mätas genom betygen i den lokala skolan. Samtidigt blir det omöjligt att jämföra bakåt. Den nya rapporten säger alltså ingenting om utvecklingen under de senaste mandatperioderna. Den konstaterar egentligen bara hur många utanförskapsområden det blir om man använder en ny beräkningsmetod. 

Det är dock inte vad Folkpartiet och Erik Ullenhag säger. De säger att ökningen har ”planat ut” sedan 2006. Att det är en ”oförändrad andel som bor i utanförskapsområden”. Det är inte hederligt, och det förhindrar saklig debatt om hur vi ska komma tillrätta med utanförskapet.

Detta är inget annat än ohederligt. Djupt beklagligt agerande av FP-ledningen.

Tino Sanandaji skrev om detta på sin blogg.

Sanandaji har även skrivit om hur Folkpartiet även i andra fall hyllar undermåliga räkneexempel. Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag berömde en rapport som påstod att Sandviken tjänade på invandring. Rapporten hade dock, enligt Sanandaji, grova räknefel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.