Tunt med text om Tullberg

Marika Formgren har upmärksammat att Jan Tullberg har släppt en ny bok vid namn Låsningen. Boken handlar om svensk invandringspolitik och bristen på debatt däromkring.

Formgren skrev en krönika om boken och skickade ut till svenska nyhetsbyrån, men hon möttes av sval respons – nästan ingen av de 30 tidningarna som fått texten publicerade den. Om detta har hon bloggat: Jan Tullberg finns inte

Det paradoxala är att icke-publiceringarna av krönikan bekräftar det den handlar om: Att migrationsdebatten i Sverige i dag har delats upp i två helt olika debatter ‒ en offentlig debatt i etablerade medier som bara handlar om det “tillåtna”, och en alternativdebatt på nätet där frågorna som ligger utanför åsiktskorridoren dryftas. […] 

En tidsavgränsad googlesökning på “jan tullberg” visar att hans bok diskuteras och hyllas inte bara på Flashback utan på Avpixlat, Fria tider och liknande sajter. För den svenska åsiktskorridorens gatekeepers räcker detta som argument för att man inte ska låtsas som att boken “Låsningen” existerar. Märk väl: man ska inte ens skriva negativt om boken, utan man ska tiga ihjäl den.

Precis som etablerad media gjorde med Arnstbergs och Sandelins “Invandring och mörkläggning”. Denna “vägra ta debatten”-strategi förklarar sannolikt också varför tidningarna som valt bort min krönika inte skriver en egen text om boken. För jag kan förstå att min krönika upplevs som alltför positiv till Tullbergs bok.

Det som gör mig uppriktigt bekymrad över det offentliga samtalets och demokratins tillstånd är tystnaden från alla debattörer som säger sig stå för “en generös invandringspolitik”, “allas lika värde” och en “demokratisk värdegrund”. Här har ni nu en (på nätet) omdiskuterad bok, av en (tidigare) rumsren debattör, som riktar hård kritik mot den svenska migrationspolitiken. Bemöt den då, ta fram era bästa sakargument!

Men Formgren hade fel – Lysekils-posten har faktiskt publicerat krönikan. Läs hennes inlägg om detta och även hennes krönika här.

Jag är en vän av migration, men jag är en ovän till svenskt debattklimat. Det är besvärande att Sverige genomför en internationellt sätt avvikande politik utan någon större debatt.

Tullbergs bok verkar intressant – låt oss hoppas att den skapar debatt även i etablerade medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.