Obegripligt från Expressen om bosättningsbojkott

Igår skrev Expressen ledare en text till stöd för EUs utspel om att märka bosättarvaror. Jag skrev tidigare om utspelet från EU, som inte kan tolkas på annat sätt än att EU anser att Israel inte har några legitima anspråk på Västbanken. Expressen Ledare applåderar nu denna linje.

Vissa områden på Västbanken är oomtvistat judiska. Det finns judiska kvarter i Östra Jerusalem, och det finns existerande judiska samhällen på Västbanken. I dessa existerande judiska områden brukar den israeliska staten tillåta att det byggs. Modi’in Illit är ett sådant samhälle.

Att bygga i existerande områden handlar inte om att expandera territorium, det handlar om att livet ska kunna fortgå trots avsaknad av fredsavtal. Men Expressen Ledare ger sken av att Israel “äter upp” Västbanken med bosättningar. Se denna artikel från Haaretz: The lies about the settlements.

FNs resolution 242 beskriver hur varje stat i mellanöstern har rätt att leva inom “secure, recognisable borders”. När Israel ensidigt drog sig tillbaka från Gaza fick man en terrorstat som granne. Situationen på Västbanken är idag lik den i Gaza innan tillbakadragandet.

Både Israel och Palestina har rätt att leva inom säkra gränser, men dessa gränser ska avgöras i förhandlingar. Självklart ska press sättas på parterna – för att förhandla om fred. Att externa aktörer går in och föregår fredsförhandlingar är orimligt.

Expressen ledare verkar hålla med om att vissa områden på Västbanken naturligt tillhör ena parten, eftersom man välkomnar IKEAs planerade etablering i Ramallah. Men med den logik Expressen ledare använder mot Israel borde EU (om man vore konsekvent) bojkotta ett sådant alternativ. Nu är EU dock inte konsekvent – man är fullständigt ensidig i sin aktion mot Israel.

Israels motpart, Palestinska myndigheten, sände parallellt med EUs aktion ett grovt antisemitiskt barnprogram. De fortsätter också att arrestera journalister, som Jerusalem Post-journalistern Khaled Abu Toameh rapporterat. Men detta har aldrig adresserats av Expressen Ledare. Det sker i princip aldrig att Fatah eller palestinska myndigheten uppmärksammas.

Expressen Ledare förespråkar idag en linje som förstör för Israel före en linje som skapar fred. Det är djupt beklagligt, för att inte säga besvärande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.