Judea och Samarien eller Västbanken?

Under min semester i år har jag besökt Vallby Friluftsmuseum i Västerås, något som varmt rekommenderas. Där har de mänger med gamla byggnader, bland annat en gammal skola. Där hängde en karta från 1868 över det som då kallades Palestina – en karta som jag fann mycket intressant.

Karta över Palestina från 1868

Judea och Samarien kallas idag för Västbanken. Det namn som myntades efter
1948 års krig mot Israel då Jordanien ockuperade Judea och Samarien. Israel tog kontroll över området efter sexdagarskriget.

Trots att Jordanien deltog i ett utrotningskrig mot Israel, stick i stäv med FNs beslut, har de fått ge namn till det som förut kallades Judea och Samarien. Israel använder fortfarande det namnet.

Detalj ur kartbild

Många idag anser att Västbanken naturligt är en del av en palestinsk stat. Men det området ockuperades av Jordanien efter ett illegitimt krig, och delar av Västbanken är historiskt judiska. Därför är det helt legitimt att det finns israeliska anspråk på en del av marken.

Det anses idag ganska extremt att använda de historiska namnen Judea och Samarien. Att använda namn uppkallat efter Jordaniens ockupation (efter utrotningskrig) är däremot helt OK.

Se filmen the Truth about the West Bank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.