FP:s paternalism djupt osympatisk

Carl B Hamilton är en av Folkpartiets mest aktiva företrädare i media. Den senaste tiden har han debatterat utifrån dubbla roller – dels som politiker men även som representant för Systembolaget.

En hörnsten i EU-medlemskapet är fri rörlighet för varor och tjänster. För oss svenskar innebär det bland annat att vi får föra in alkohol och även beställa vin och öl över nätet. Detta beskriver Hamilton, som annars är en stor EU-vän, som ett kryphål i lagen.
Folkpartiet har en bakgrund i nykterhetsrörelsen, och folkpartiser brinner för att skapa de perfekta socialförsäkringssystemen. Detta förenas tyvärr ofta i paternalism och moralism – något som Carl B Hamilton tyvärr lyckas personifiera perfekt i sina utspel.

Att han dessutom far med osanning gör inte saken bättre.

Nu går Folkpartiet ut och stödjer Maria Larssons utspel om höjning av alkoholskatten. Med tanke på vårt medlemskap i EU är detta en riktigt dålig idé, om vi inte samtidigt ska bryta mot fundament i vårt EU-medlemskap och spärra våra gränser.
Paternalism och moralism är en del av folkpartiets arv, men partiet skulle vinna stort på att lämna detta von oben-perspektiv bakom sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.