Antisemitiska incidenter i schlagerns Malmö

Många var oroliga när Malmö utsågs till schlagerstad och befarade incidenter. De oroliga ser tyvärr ut att få rätt. Israeliska journalister har blivit hotade under ESC:

Journalisten Leon och hans två kollegor ingår inte i Israels delegation utan besöker Eurovision Song Contest som oberoende journalister. I torsdags kväll letade de efter det hus där de hyrt rum och stötte då på sex män i 20-årsåldern. Männen frågade dem om de var från Israel och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället. 

– De skrek: “Israel! Israel! mot oss och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället, berättar Leon. 

För att slippa ifrån dem sa Leon att han var från Cypern.

En kvinna kallades “judehora” under körning med taxi Skåne:

Under en taxiresa från den israeliska delegationens fest till Folkets Park i Malmö ska en taxichaufför ha uttalat kränkande ord mot sina sex passagerarare. Eden Viktoria, som satt i taxin, blev rädd och illa berörd och har nu polisanmält händelsen. 

– Det tog inte lång tid förrän han började kalla mig för saker, sen blev gick det över till med judefientliga kommentarer. Han kallade oss för judejävlar och mig för judehora. 

Kränkningarna ska ha framförts på arabiska, men eftersom Eden Viktoria pratar hebreiska förstod hon en del av vad taxichauffören sa, och blev rädd och obehaglig till mods. 

– Jag har hört saker för och är van vid en hel del kommentarer, men det här var utöver det vanliga. Speciellt när han ringde vänner och berättade vart han körde oss och att han hade judejävlar i bilen.

Ledande Malmöpolitiker har under en längre tid uppmuntrat hatet mot Israel som frodas i staden, och även svävat på målet kring antisemitismen. Henry Bronett skriver: Malmötopparnas Israel-fientlighet blir allt märkligare

Inför Eurovision Song Contest i Malmö gårkulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V) ut och demonstrerar mot att Israel över huvud taget får delta. Rimligare vore att uppmana till bojkott av diktaturen Vitryssland. Hur kommer det sig att det bara är Israel, Mellanösterns enda demokrati, som politiska toppar som Sestrajcic och Ilmar Reepalu gång på gång protesterar emot?

Malmö vill ha revansch, enligt representanter för Malmö Stad. Den önskningen kommer inte att uppfyllas så länge ledande företrädare för Malmö underblåser hatet mot Israel. Detta hat går självklart hand i hand med antisemitismen.

Om du är i Malmö på lördag – delta i Kippavandringen och visa din solidaritet med Malmös judar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.