Hyresgästföreningen – alla hyresgäster ska med!

Hyresgästföreningens anspråkslösa kontor i Linköping

Jag läste nyligen en tweet av Fredrik Johansson (@frhajo) om Hyresgästföreningen förhandlar hyra för alla som bor i hyresrätt. Det gjorde mig nyfiken, eftersom jag själv bor i hyresrätt hos Botrygg. Jag tog kontakt med Botrygg för att undersöka om detta stämde.

Och det visade sig stämma alldeles utmärkt, jag betalar varje år 144 kr till Hyresgästföreningen. Eftersom Hyresgästföreningen är en vänsterpolitisk organisation med täta band till socialdemokraterna är detta inget jag uppskattar.

Botrygg ville inte låta mig förhandla på egen hand, eftersom detta skulle betyda ökade kostnader för dem. Eftersom jag har varit väldigt nöjd med Botrygg har jag valt att inte driva detta vidare.

Det går hursomhelst att komma ur Hyresgästföreningens klor. Jag har kontaktat Hyresnämnden, och fick detta svar:

Du syftar uppenbarligen på förhandlingsklausulen[…]. 

En påläst hyresvärd stryker frivilligt denna klausul om hyresgäst begär det. […]

Det finns klar och entydig hovrättspraxis som ger hyresgästen rätt att slippa förhandlingsklausul.

Så om du bor i hyresrätt och inte vill finansiera vänsterpolitik – ta kontakt med din hyresvärd och begär att få förhandla din egen hyra.

Hyresgästföreningen är en rest av den gamla socialdemokratiska enpartistaten. Självklart borde inflyttade hyresgäster få välja om de vill representeras av en politisk organisation eller om de vill förhandla själva.

Relevant i sammanhanget: Det röda imperiet – En studie av Hyresgästföreningen (Timbro)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.