Världen behöver en ny Israelpolitik

Claes Arvidsson skriver idag i SvD om valet: Israel behöver en ny politik

Men i ett vidare perspektiv borde ”säkerheten” vara Netanyahus politiska akilleshäl. Trots att regionen kan beskrivas som ett gungfly med en synnerligen osäker framtid har relationerna till Turkiet isats under Netanyahus och Liebermans dubbelkommando. Den kalla freden med Egypten är inte längre skriven i sten och i Syrien pågår ett blodigt inbördeskrig. 

Förhållandet till USA har stadigt försämrats under de senaste åren och omröstningen i FN:s generalförsamling om att ge Palestina observatörsstatus blev ett kvitto på att relationerna med Europa är usla. 

Med stor sannolikhet kommer Benjamin Netanyahu att sitta kvar som premiärminister för en ny koalitionsregering, men det som verkligen behövs är en ny politik. Däri ligger Netanyahus verkliga utmaning.

Arvidsson har tidigare skrivit på samma tema: Israelisk politik leder till permafrost.

Jag håller med Arvidsson om att Netanyahu är konfrontatorisk med omvärlden. Men jag menar att han och hans regering har agerat moraliskt och principiellt riktigt.

Att Europa saknar fundamental insikt i Israels situation är knappast Netanyahus fel. Att Barack Obama hellre umgås med Turkiets Erdogan (som han kallar sin “vän”) än med Israels ledare är knappast hans eget fel heller.

För mig känns det oerhört konstigt att peka finger mot Israel i den situation som är. Särskilt om man har en fundamental insikt i Israels utsatta situation (som Arvidsson har).

Europas fientlighet och Obamas ovilja är större problem än Netanyahus buffliga diplomati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.