SR: Dystopiskt om Israel ur vänsterns perspektiv

Frilansjournalisten Negar Josephi har gjort ett radioprogram om Israel som nu sänts i SR: Israel – sionismens kamp och vänsterns sönderfall.

Josephis program är något nytt i svensk public service. Här skildras samhället bortanför de stereotypa reportage som normalt förekommer i SR.

Men självklart ska detta program göras ur vänsterns perspektiv. Det är dock ingen “vinkling” – perspektivet är klart från början.

Det perspektiv som ges utrymme är Haaretz’ – deras reporter Barak Ravid får breda ut sig vitt och brett. Det är inte Cecilia Uddén, men det är vänster och oerhört kritiskt till Israel. Haaretz är en vänstertidning med en närmast europeisk hållning till Israel och mellanösternkonflikten.

Ravid lade bland annat ut texten om hur han trodde att Israel var hotat som demokrati på grund av antidemokratiska element.

Väldigt tråkigt att ständigt behöva bli matad med dessa dystopier. Utan att vara extremt inläst på Israel framstår landet som oerhört livskraftigt och helt demokratiskt, något som för övrigt precis bekräftades av Freedom House.

Men Ravid är ändå balanserad om man jämför med den vänsteraktivist som Josephi letat upp. Denna unga kvinna klipper sönder sitt id-kort och åker till västbanken för att bråka med bosättare och militär. Hon ansåg att Haaretz var alldeles för höger.

I skildringar av Israel rapporteras bosättarfrågan som en högerfråga. De som hävdar Israels rätt till delar av Västbanken kan till och med benämnas som ultrahöger utan att det rycks på axlarna.

För mig är det svårt att förstå denna fråga ur ett höger-vänsterperspektiv. Båda sidor har anspråk på marken, men att endast en sida försöker skapa en lösning på konflikten.

Palestiniernas ledarskap har ingen avsikt att förhandla om fred med Israel, och följaktligen är det svårt att skapa fred med dem. Det spelar ingen roll hur mycket Israel vill det, om deras motpart inte vill det så går det inte. Om detta är israeliska vänsterns hållning förstår jag att den är på väg att gå under.

Det är inte höger eller vänster att göra anspråk på mark som gör Israel försvarbart. Det är heller inte höger eller vänster att se att fred bara är möjligt mellan två fredssträvande parter.

Intressant program av Josephi, nyskapande på ett sätt men samtidigt kvävande traditionellt. Jag vill inte höra om Israel ur ett vänsterperspektiv, jag vill höra om Israel ur ett neutralt perspektiv. Och jag är oerhört trött på negativitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.