Nytt israeliskt parti: Lägg ned fruktlös fredsprocess

I Guardian intervjuas Naftali Bennett som är ledare för partiet Jewish Home. De växer starkt i Israel och beskrivs i the Guardian som “pro-settler” och “extreme rightwing nationalist”.

Jag känner inte till något om partiet i övrigt, men de har en intressant lösning på konflikten om Västbanken:

Instead of a two-state solution, Bennett has proposed the unilateral annexation of Area C, the 60% of the West Bank that contains all Jewish settlements and is currently under Israeli military control. Palestinians living in Area C could either take Israeli citizenship or relocate to the Palestinian-governed 40% of the West Bank. 

Bennett conceded that the international community would strongly oppose such a plan. “I don’t accept it’s illegal under international law, but I agree the world would not recognise [annexation]. The world hasn’t recognised Jerusalem as our capital, or the Western Wall as part of Israel, so this would just be another area that the world doesn’t recognise.”

Artikeln fortsätter:

Mounting European criticism of Israeli government policies, especially settlement expansion, was of concern, but was misguided, he said. “It’s a result of ignorance and lack of knowledge from our European friends. It’s also the result of a confused policy from our own government, which sends mixed messages. You can agree or disagree with my views, but I’m very clear: a Palestinian state would be a disaster for the next 200 years and would ensure continuous strife. What we are facing is a determined Muslim entity that wants to destroy Israel.”

Det finns idag inget folkligt mandat för en tvåstatslösning bland palestinierna, och det finns heller ingen demokrati i de palestinska områdena. En tvåstatslösning är idag helt orealistisk och även om väst satte press på palestinierna skulle det ta tiotals år innan opinionen börjar förändras.

Så Bennett har mycket rätt i sin analys – fredsprocessen är död.

Intressant utveckling i Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.