Fores flummigt om flyktingar

I Dagens samhälle pågår integrationsdebatt. Forskaren Orlando Mella menar att Sverige har tagit emot för många flyktingar och behöver ett flyktingstopp.

ORLANDO MELLA är flykting från Chile och forskar om etnisk mångfald. Nu varnar Orlando Mella: Sverige klarar inte den ökade flyktingström som väntas. Sämre ekonomi och växande främlingsfientlighet kräver ett stopp.[..]

Just nu finns alla de förutsättningar som brukar få de negativa attityderna att öka. Och det sammanfaller med Migrationsverkets prognoser om ett asylmottagande nästa år som väntas leda till att över 40 000 människor får uppehållstillstånd.

-Det klarar inte Sverige. Jag håller helt med de kommunpolitiker som sagt att de inte kan ta emot fler just nu. Det är som Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje uttryckt det. Många varsel och dåligt flyktingmottagande är ingen bra kombination.

Men han får mothugg av liberala tankesmedjan Fores’ Andreas Bergström: Asylrätten handlar inte om generositet:

Det påstås ofta att Sverige har en generös flyktingpolitik. Därför blir jag inte förvånad av till exempel professor Orlando Mellas slutsats i Dagens Samhälle nummer 44, 2012, att vi har tagit emot många och behöver ett tillfälligt stopp. Men rätten för flyktingar att få asyl handlar inte om generositet. 

Efter andra världskrigets fasor kom de flesta länder i världen överens om att statens makt måste begränsas […]. Att stänga gränsen för flyktingar hör till det som inte är tillåtet.

Flyktinginvandring till en välfärdsstat som Sverige kostar pengar. Det finns många reformer man skulle kunna göra som skulle göra det enklare för flyktingar att komma i arbete. Folkpartiet har till exempel två viktiga förslag – lägre ingångslöner och reformerad LAS.

Men de räcker bara så långt. Till syvende och sist blir flyktinginvandringen en kostnad, och följaktligen begränsad.

Många liberaler verkar tro att det är politiskt möjligt att genomföra mängder med radikala reformer för att få flyktingarna i arbete. Rent teoretiskt är det så förstås, men inte verkligt. Sverige är konservativt och väljarna inte redo att liberalisera ekonomin och minimera välfärdsstaten i ett trollslag.

Att ta avstånd från politisk verklighet är knappast att skapa en konstruktiv grund för diskussion om invandring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.