Dirawi: Stjärnglans tvättar bort antisemitism

Frida Boisen skriver idag i Expressen en årskrönika: Gina Dirawi är framtiden. Det är en översvallande hyllning “För mig är Gina Dirawi inte bara en frihetskämpe utan också den nya svenska drömmen.”, skriver Boisen.

Boisen berör också de kontroversiella bitarna av Gina Dirawis personlighet:

“Lika stor som Gina är, lika kontroversiell är hon då och då. Som senast för ungefär en månad sedan då hon bloggade om boken “Är världen upp och ner”, skriven av antisemiten Lasse Wilhelmson. Hon tog senare bort inlägget, och hänvisade till att hon inte hade koll på författaren och att hon bara hade läst tio sidor ur boken. 

Jag tror henne. Det gör SVT:s vd Eva Hamilton också, säger hon. Men hon sa ändå i en SvD-intervju att hon blev “stenarg” på Gina. Och att SVT ska “bygga en liten skyddsmur” runt Gina. Hmm. Intressant. Låter som någon slags hjälpsam munkavle. Lycka till, tänker jag, och undrar om skyddsmuren i själva verket är någon slags barriär mot att låta Gina få ett större ansvar i SVT.”

Trots att Gina Dirawi endast pliktskyldigt bett om ursäkt får hon stora famnen. Och mer än så, det är enligt Boisen närmast anmärkningsvärt att Eva Hamilton anser att skandalen på något sätt kan påverka hennes karriär.

Nu tror jag inte det var så Hamilton menade, snarare att SVT ska fortsätta ha överseende med hennes grodor och skydda henne från kritik.

Jag tror att Gina Dirawi går en lysande framtid till mötes. För mediemänniskor som Frida Boisen är hon oemotståndlig.

Men parallellt med Gina Dirawis uppgång finns ett mörkare fenomen – antisemitismen, särskilt i kontexten israel-palestina. Toleransen för denna antisemitism ökar lika lavinartat som Gina Dirawis popularitet. Givet Gina Dirawis bakgrund hänger de ihop.

Den som ser mellan fingrarna med Gina Dirawis antisemitiska blunders låter antisemitismen bli mer och mer rumsren. Om inget görs är antisemitismen en del av framtiden, lika framträdande som Gina Dirawi.

Se mitt gamla inlägg: Dirawi och public service: Icke-hatet måste vara övertydligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.