Dirawi och public service: Icke-hatet måste vara övertydligt

SvD Kultur skrev för några dagar sedan om Gina Dirawi: Eva Hamilton: ”Jag blir förbannad”

Eva Hamilton säger till SvD att SVT tror på Gina Dirawi och Danny Saucedo som personer.
– Vi tror att de står för de värden som inte går att kompromissa för oss. Vi kommer att hjälpa dem för de är rätt unga, framförallt Gina som plötsligt är omgiven av ett kändisskap där många vill använda henne. Vi behöver bygga en liten skyddsmur runt henne. […] 

Hur ser du på att hon rekommenderade en bok av en Förintelseförnekare?
– Det är alldeles oerhört. Men hon rekommenderade inte och det är viktigt för hur vi hanterade det här. Vi tror på henne när hon säger att hon inte visste vem författaren var. Vi tror på henne att hon inte hade läst boken utan bara nio sidor.

Willy Silberstein skriver i Expressen: Svenska judehatet har fått en ny skepnad.

Kritik av Israels politik är självfallet helt legitim – men det är farligt när kritiken används som täckmantel för judehat, skriver Willy Silberstein.
Sverige har börjat vänja sig vid judehatet. Reaktionerna trubbas av. Alltför ofta möts de med axelryckningar. Om ens det.

Jag vill citera en debattör i frågan:

Hela min karriär, från början när jag startat bloggen, har handlat om att visa våra likheter som människor och jag kommer fortsätta att kämpa för det tills dagen jag dör, precis som min farfar gjorde. Det är vårt ansvar, mitt och ditt som läser, att sprida det budskapet. Och om det budskapet ruckas på, så är det också vårt ansvar att förtydliga det. […] 

I en värld där hatet mellan människor är så tydligt, så måste icke-hatet vara övertydligt.

Gina Dirawi har tipsat om en bok av en förintelseförnekare. Det finns ingen ursäkt för det. Det spelar ingen roll hur bra relation hon och SVT har eller hur trevlig hon är. Det spelar ingen roll att hon säger sig vara emot antisemitism.

Hennes agerande har gjort henne till affischnamnet för den moderna antisemitismen, och att hennes felsteg tolereras flyttar gränserna på ett oerhört skrämmande sätt.


Det känns extra smaklöst att Sveriges Radio nu låter Gina Dirawi leda musikhjälpen. Att hon får leda ett underhållningsprogram känns illa nog, men ett program som fokuserar på att göra gott och mänskliga rättigheter? Det är direkt osmakligt.

Jag håller helt med debattören – “icke-hatet” måste vara övertydligt. Budskapet har ruckats på – och nu är det vårt ansvar att förtydliga det.

I en värld där hatet mellan människor är så tydligt, så måste icke-hatet vara övertydligt. Orden kommer från Gina Dirawi själv – citerat från hennes blogg.

Om Gina Dirawi har ett gott hjärta som hon säger själv borde hon förstå vad hon numer personifierar. Det krävs mer än bara pliktskyldiga undanflykter när man spridit hat på det sätt hon har gjort. Gina Dirawi kan inte ges förtroende att leda program i SVT eller SR. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.