Sanandaji: Falsk bild av lyckad somalisk integration

Tino Sanandaji skriver om somaliers globala problem på arbetsmarknaden. Open-Border Daydreams

The OECD reports the employment rate of working age Somali immigrants in Sweden, the U.K, the United States and Canada. To provide context, typical employment rate for natives in those countries is around 70-80%. 

Here is the employment rate for Somali immigrants aged 16-65:
Sweden 24%.
U.K: 15%
Canada: 36%
United States: 52%

America does best but still poorly. Not only do half of Somali-immigrants not work and those who do are often low-income (earning around half the U.S average wage).

Han skriver också om den falska bild som spris av lyckad somalisk integration i andra länder:

Relying on anecdotal evidence and wishful thinking, Swedish libertarians have convinced themselves that Somali immigration in Anglo-Saxon countries is a great success-story. This Utopia is undermined if we instead look at statistics from official sources. The countries which Erik Ullenhag and Fores paint as role-model for Sweden to be inspired by have 50-60% poverty rates among Somali immigrants.

Somalierna kommer från ett land som saknar fungerande regering och struktur. De har ett klansamhälle som rimligtvis har en del i problematiken.

Expressen skrev nyligen att vi har råd med en förlorad invandrargeneration, men att vi måste lyckas med nästa (fritt ur minnet, bidra gärna med länk). Sanandajis siffror visar att denna utmaning är mycket stor. Och den berör Sverige i högsta grad med tanke på de många somalier som vistas här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.