Raketattacker: Väldokumenterade krigsbrott från Hamas

Något som jag förvånats över under detta krig är hur väldokumenterat det är att Hamas skjuter raketer från befolkade områden.

Raket från Gaza city, från journalisten Anderson Cooper 

Israels svenska ambassad har sammanställt en mängd bilder, bland annat från AP. Fristående journalister har också rapporterat flitigt. Filmen nedan visar detta:


Även svenska tidningar, som Aftonbladet, bekräftar att raketer skjuts från civila områden:

Medan Erik Wiman berättar om situationen i Gaza avfyras en kraftig raket alldeles i närheten av där han befinner sig.
– Det har varit lite lugnare idag, men i natt och framförallt tidigt i morse attackerades staden upprepade gånger, säger han.

Tidigare lät inte IDF journalisterna komma in i Gaza. Det kan man förstå, eftersom Gaza city är en krigszon.

Anledningen att journalisterna har lyckats dokumentera detta är att de är väldigt nära avskjutningsramperna. De utnyttjas också som civila sköldar av Hamas. En död journalist skulle ge Hamas en enorm propagandavinst.

Korrespondenterna som rapporterar från Gaza verkar acceptera raketbeskjutningen från tättbefolkade områden som något helt naturligt. Men att avlossa raketer på det sätt som Hamas gör är ett grovt krigsbrott. Det tickar av många punkter i Genevekomissionens sektion 51. (Elder of Ziyon har illustrerat detta.)

Det är mig veterligen den första gången när Hamas’ bruk av civila sköldar dokumenterats så väl. Det borde väcka protester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.