Natur & Kultur belönar bok med grova faktafel

Natur och Kultur meddelar idag att man belönar Ingemar Karlsson för hans bok “Bruden är vacker men har ingen man”. Karlsson får Johan Hansson-priset 2012

– Johan Hansson, stiftelsen Natur & Kulturs grundare, var en i sin samtid mycket engagerad och idéburen person. Hans engagemang för demokrati och yttrandefrihet gjorde honom till en flitig debattör, vilket i sig också stärkte den folkbildning han värnade. Priset i hans namn syftar till att lyfta fram böcker som väcker såväl uppmärksamhet som debatt. Det gäller i allra högsta grad Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände?. Därför är vi glada över att tilldela Ingmar Karlsson årets Johan Hansson-pris, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur. 

Visst är det sant att Karlssons bok har skapat debatt. I Expressen har skribenten Torbjörn Jerlerup flera gånger belagt att boken innehåller grova faktafel.

Bland annat är själva titeln på boken baserat på ett felaktigt citat. Jerlerup menar även att boken demoniserar judar.

Både Karlsson själv och hans förlag försvarar att man hänvisat till en antisemitisk källa, gruppen True Torah Jews. Detta har jag tidigare skrivit om.

På Frihetssmedjan finns alla inläggen samlade.

Det är häpnadsväckande hur Natur och Kultur väljer att ignorera den kritik som lagts fram mot Ingemar Karlssons bok. Det drar Natur och Kulturs namn i smutsen, och vanhedrar de värderingar priset sägs stå för.

Se Roy Alterman: Intellektuell och moralisk kortslutning på Natur & Kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.