Kritiken växer mot Natur och Kulturs skandalpris

Kritiken mot Natur och Kultur ökar efter att de prisat Ingemar Karlssons skandalboken “Bruden är vacker men har redan en man”.
Så här skrev författaren och debattören Isobel Hadley Kamptz nyligen på twitter:

måste erkänna att det känns lite olustigt att ens förlag prisbelönar en bok som innehåller antisemitiska lögner

Julia Romanowska ha skrivit ett brev till Natur och Kulturs VD 

Bäste Per Almgren, 

Ingmar Karlsson har tilldelats Johan Hansson-priset 2012. Juryns motivering är: ”För att han i Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände? förenar folkbildarens pedagogiska klarhet med historikerns kritiska skärpa när han tar sig an en region, Palestina och Israel, och en mångskiktad konflikt. Karlsson visar med tydlighet och insikt historiens komplexa karaktär, och hemfaller aldrig åt förenklande förklaringar eller lösningar.” 

Redan bokens titel bygger på ett falsarium som hävdas vara ett citat. Boken innehåller ett flertal andra falsarier. Dessa kan återfinnas på konspirationsteoretiska antisemitiska internetsidor. Torbjörn Jerlerup har genom en noggrann granskning av angivna källor bevisat att så är fallet. Bokens brister har tagits upp i ett flertal artiklar, bl.a. av Nathan Shachar i DN, Fredrik Meiton i Respons, Karin Olsson och Torbjörn Jerlerup i Expressen, Franz Cohn i Svensk Tidskrift och senast i en artikel på SvD Kultur. 

Jag vill tillägga att det inte är första gången Ingmar Karlsson utpekas för falsarier; i boken om Kurdistan finns ett flertal faktafel. 

Ingmar Karlsson har gjort sig skyldig till förfalskning. Om detta råder inget tvivel. Det är således ingen debatt som förs. Det är inte frågan om tyckande. Antingen innehåller en skriftlig källa som författaren anger ett visst citat eller också finns det inte där.
Jag skulle vilja få ett svar från Styrelsen avseende följande:

  1. På vilket sätt överensstämmer Stiftelsens uppdrag: “att motverka totalitära idéer och statsskick” samt ”verka för världsmoral, mellanfolkligt samförstånd, världsfederation och världsfred” med det faktum att boken bevisligen innehåller dokumenterade faktafel och därmed sprider lögner om judar och Israel som bidrar till antisemitism? 
  1. På vilket sätt förenar Ingmar Karlsson, som använde sig av flera för hans tes centrala förfalskade citat ”folkbildarens pedagogiska klarhet med historikerns kritiska skärpa”?
  1. På vilka grunder presenteras Ingmar Karlsson som forskare. Var finner jag hans forskargärning? Kan ni referera till hans vetenskapliga avhandling och hans vetenskapliga artiklar? 

Samlad dokumentation om Ingmar Karlssons förfalskningar finns här
Tacksam för svar.

Och sist men inte minst har Torbjörn Jerlerup skrivit på Newsmill: Obegripligt att Natur & Kultur prisar antisemitiska falsarier.

Jag har själv mailat Natur och Kultur men inte fått något svar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.