Intervju: Göran Rosenberg konfronterar Ingmar Karlsson

På bokmässan i Göteborg intervjuades Ingmar Karlsson angående sin bok “Bruden är vacker men har redan en man”. En besökare passade på att banda inspelningen. Jag har lagrat denna på min dropbox för att alla ska kunna lyssna (den finns också på annan plats på nätet).


Göran Rosenberg är också författare och har skrivit om mellanöstern.

Intervjun är mycket intressant. Här är några hållpunkter:

 • Det börjar brännas rejält 9 minuter in i intervjun, när Göran Rosenberg frågar Ingmar Karlsson varför han inte har källhänvisning. Karlsson menar då att för “de mest känsliga passagerna” har han källhänvisning i löpande text. Han menar också att det är en kostnadsfråga med källhänvisningar. 
 • 12 minuter in i intervjun frågar Rosenberg varför Karlsson valt ett omdebatterat citat som boktitel. (Elder of Ziyon skriver om varför detta är falskt.) Rosenberg frågar om källhänvisning, och Ingmar Karlsson kan inte ge någon. Istället hänvisar han till att titeln kom till som ett andrahandsval.
 • 14:30 frågar Rosenberg om Ingmar Karlsson anser att judar har problem att leva med andra folk. Karlsson svarar nej. Men Rosenberg hänvisar då till en passage i Karlssons bok där han påstår just detta. 17.00 in i inspelningen:

  Rosenberg: “redan i det askenaziska judarnas ursprung fanns särdrag som skulle komplicera deras relationer med den icke-judiska världen”. Du nämner då att dom inte äger jord, att dom är köpmän. Men du förklarar till exempel inte varför dom inte ärger jord. Det är som att det ligger inbyggt i det judiska att man inte äger jord, att dom är köpmän. […]
  Lite känns det som att det är judarnas fel. Hur menar du med det? redan i det askenaziska judarnas ursprung fanns särdrag som skulle komplicera deras relationer med den icke-judiska världen. Vilka särdrag?
  Karlsson: Att dom tvingades till vissa yrken, som penninghantering och .
  Rosenberg: Men det står inte till exempel att dom inte fick äga jord.
  Karlsson: Nej.

 • 25 minuter in i intervjun konfronterar Rosenberg Karlsson kring varför han går tillbaka till bibeln i sin bok. 
 • 28 minuter in i intervjun frågar Rosenberg vad Ingmar Karlsson menar med sionistisk propaganda.

Ingmar Karlsson ger ett mycket förvirrat intryck. Intervjun förstärker den bilden av Karlssons bok som ett hastverk, ett misstag från förlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.