Dilsa: Var det så här innan förintelsen?

Dilsa Demirbag-Sten skriver i DN: Var det så här det gick till före Förintelsen?

Judar i Malmö känner sig inte säkra. Vi vet detta. Vi har vetat det i flera år. Ändå har de flesta av oss vänt bort blicken eller valt att passivt betrakta förskjutningen mitt ibland oss. Situationen för de judar som trots trakasserier och hot väljer att stanna i staden har förvärrats markant. Det är i slutändan allas vårt ansvar att agera och kräva åtgärder av dem som har makten och resurserna att stå det onda emot. 

Ilmar Reepalu har kritiserats för sina uttalanden och sin sammanblandning av judar som folkgrupp med Israel som stat. Men han är inte ensam. Judar i Malmö skuldbeläggs för den israeliska regeringens politik. Varför låter vi det ske? 

Var det så här det började för 80 år sedan?

Det är inte bara judar i Malmö som måste skydda sig – även Stockholms judar har vakter utanför synagogan. Världen över måste judar skydda sig.

Attackerna mot judar ökar i Europa och blindheten är total för det existensiella hot judar utsätts för i Israel. De terrorbombas regelbundet för att de är judar. Någon som hört om Hamas’ senaste raketregn? Uppåt hundra raketer och granater har skickats mot Israel från Gaza de senaste dagarna.

Antisemitismen lever och frodas. På ett eller annat sätt kan historien upprepa sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.