TV-skatt: Settman skrattar hela vägen till banken

Idag står det klart att skatterna höjs i Sverige – och dessutom progressivt: “Nya TV-avgiften dyrare för höginkomsttagarna

Fortsatt oberoende viktigt. Den gamla tv-licensen försvinner och alla över 18 år ska ­betala tv-skatt efter inkomst. Det betyder ökade kostnader för många hushåll, medan andra­ får en lägre avgift eller ingen avgift alls. Den nya modellen är mer rättvis eftersom avgiftsskolket försvinner, skriver utredarna i public servicekommittén.

Per Gudmundson kommenterar på SvD Ledarbloggen:

Kärnan i public service-uppdraget är viktig. Saklig nyhetsförmedling, högkvalitativ kultur och fördjupande programutbud finns förvisso även annorstädes, men det är denna begränsade verksamhetsidé som är anledningen till att vi har public service. Att betala skatt för att garantera en fortsatt konjunkturoberoende Doobidooproduktion är inte rimligt. Public service-utredningen föreslår helt riktigt begränsningar för bolagen att bre ut sig över fler och fler plattformar och verksamhetsfält. Nästa steg borde vara att rulla tillbaka verksamheten och koncentrera den på kärnan i uppdraget. Dokusåpor och schlager kan andra sköta.

Jag håller med Per Gudmundson i att det faktiskt finns viss public service som är bra och relevant. Själv lyssnar jag på P1 dagligen. Det är kvalitet som troligtvis inte skulle kunna göras av en marknadsaktör.

Men SVT har gjort ett viktigt arbete i att bevisa sin egen irrelevans. Det är direkt stötande att tvingas betala pengar till skval-tv som Dobidoo, Mästarnas Mästare och Stjärnorna på Slottet.

Nu är det alltså dags för skattehöjning i Sverige. Det bör bli över en tusenlapp per år för ett vanligt hushåll. Självklart gnager detta på jobbskatteavdraget.

Men vi kan i alla fall glädja oss åt att detta ger ännu några sköna slantar rätt ned i fickan på Peter Settman och hans produktionsbolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.