Expressen kritiserar orimlig migrationspolitik

Idag har det hänt något banbrytande: Det orimliga i svensk migrationspolitik har tagits upp av en finliberal. Anna Dahlberg skriver i Expressen: Vi måste välja väg i flyktingpolitiken

Ser man till befolkningsmängd finns det inget annat västland som kan mäta sig med Sverige. Vi tar ensamt emot 60 procent av alla asylsökande i Norden och Baltikum – tio gånger fler än Finland och åtta gånger fler än Danmark exempelvis. […]

Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med att minst 70 procent av dagens flyktingar förblir arbetslösa efter två år och måste försörjas med social­bidrag. Visserligen lovade regeringen i veckan att ta över betalningsansvaret, men det ger ändå en bild av utmaningen. 

De människor som nu söker sig till Sverige – majoriteten från länder som Somalia och Afghanistan – har i de flesta fall mycket begränsad utbildning. Det är inte realistiskt att tro att de ska kunna hävda sig på den svenska arbetsmarknaden med några av världens högsta ingångslöner. 

Vi måste förr eller senare välja väg. Vill vi förbli ett ledande flyktingmottagarland måste vi ge människor möjlighet att försörja sig med hjälp av lågkvalificerade och lågavlönade jobb. Alternativet är att omvärdera vår öppenhet.

Helt rätt av Anna Dahlberg. Modigt och klarsynt av henne att våga trotsa konsensuskulturen – det är inte många ledarskribenter som gör det.

Den reglerade svenska arbetsmarknadspolitiken är skoningslös med sina höga trösklar. Den slår hårt mot människor med låg kompetens. Att Sverige dessutom fyller på med människor som har mycket lägre kompetens än de infödda svenskar som redan är chanslösa är en omöjlig ekvation.

Anna Dahlbergs text kan förhoppningsvis bli början på en bra debatt. Det finns även annat som tyder på att debatten kan komma igång på allvar. Per Santesson-Wilson skrev igår om Fas 3 som integrationsverktyg och om en eskalerande situation ute i kommunerna.

Nästa steg är också att se att de flesta av de som kommer inte inte heller är flyktingar. Verifieringen av asylsökandes identitet har under lång tid inte fungerat, som jag skrev om igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.