Etablissemanget sviker både medborgare och flyktingar

Merit Wager skriver om Sveriges migrationspolitik och sina egna drivkrafter: Snart måste väl ändå folk i Sverige börja tänka själva och ställa krav på de politiker som de avlönar?

Under alla år som jag har varit asylombud (sedan 1996 = 17 år) och under alla år som jag tagit del av och vidarebefordrat miggornas berättelser (sedan ca 2006 = sju år) på min blogg (se under Asyl&Migration) och i boken Inte svart eller vitt utan svart och vitt, har mitt mål varit att bidra till att de som har asyl- eller skyddsskäl, i enlighet med den av riksdag och regering stiftade utlänningslagen, ska ges asyl eller skydd. 

Men regering, riksdag och även tredje statsmakten (=media) har valt en annan väg och sett mellan fingrarna med bedrägerierna och allt falskspel. De har svikit både svenska folket – de som arbetar, betalar skatt – och de människor med behov av skydd som jag är övertygad om att en stor majoritet av svenskarna är beredd att ta emot och välkomna. 

I stället har de fokuserat på dem som ljuger om precis allt och vilkas främsta syfte är att skaffa sig “ett bättre liv” med fria bostäder, fri sjukvård, fri utbildning och fri försörjning här. “Fri” – på folkets bekostnad. Vad behövs för att ansvariga politiker ska orka agera och ta det ansvar vi betalar för att de ska ta?

Merit Wager har under lång tid varit språkrör för “miggor”, anställda på migrationsverket som vittnar om missförhållanden. Deras viktigaste budskap är att det fifflas och ljugs något enormt – och att det lönar sig.

Det var detta som är Gunnar Sandelins huvudbudskap i hans gamla DN debattare: “Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna”. Han menar i den artikeln att så många som nio av tio saknar flyktingskäl.

Alla i världen har det inte bra. Många lever i fattigdom och diktatur. Men alla dessa människor kan inte bli medborgare i Sverige. Därför har vi en gradering – vi ska hjälpa de som har det svårast. Det är migrationsverkets uppgift att bedöma vilka som har det svårt. Därför är det viktigt att migrationsverkets prövning är hård och rättvis.

Visst är det moraliskt fel att ljuga, men ingen större skugga ska falla på de asylsökande. Det är mänskligt att göra allt man kan för att förbättra sitt liv. De som ska klandras är politikerna som står bakom detta fifflande, och journalisterna som vägrar granska det.

Det måste komma ut vad som sker inom migrationspolitiken. Detta systemfel är ett svek både mot medborgare och flyktingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.