Dagen innan Way Out West meddelande festivalledningen att festivalen i år skulle vara vegetarisk. Inget kött fick serveras på området. Det har varit debatt fram och tillbaka och många har undrat hur maten var. Här kommer en rapport.
I öltältet där man kunde se båda Flamingo och Azalea hängde vi mycket. Här provade vi följande rätter:
- Vegetarisk hamburgertallrik. Mycket köttig och god. Hade troligtvis inte känt skillnad om jag inte hade vetat att den var vegetarisk. Man blev mätt – som utlovat.
- Indisk curry med couscous och någon form av youghurtröra. God och mättande.
- Chiligryta. Medelmåttig, torrt ris och inte jättematig.
- Tzai-spett. Mycket dåligt. Tzaien var sladdrig och smaklös. Underkänt.
Ute på området kunde man även köpa tacos. Det var quornfärs som vi fyllde upp magarna med efter Kraftwerk. Färsen var vattnig och det kändes att denna leverantör var bättre på vanlig köttfärs. Lite trist.
Men det fanns en självklar vinnare – Smålandsrullen. Den bästa festivalmaten jag köpt och något jag skulle välja före köttmat alla gånger.
Rullen innehåller kikärtsröra, sallad, ättiksgurka och groddar. Full innehållsförteckning här.
Så summa summarum – inga som helst problem att äta vegetariskt. Man blev mätt och glad – ingen i min bekantskapskrets var missnöjd. Vill man prompt äta kött fanns det korvar vid entrén och på Linnégatan.
Jag tycker helt klart Way Out West ska fortsätta denna tradition. Att äta vegetariskt minskar djurens lidande, energiåtgång och miljöpåverkan. Kan man få bra vegetarisk mat är det att föredra före kött.