Von Mises: Skattefinansierad invandring oliberalt

Von Mises institutet har en svensk gren, som har en hemsida och en blogg. På sin blogg attackerar von Mises den nya tankesmedjan Migro.se:s manifest: Migro.se, det icke-liberala manifestet

Migro menar i sitt manifest att invandringen kostar, och att det liberala svaret är att förenkla regler så att invandringen blir mer lönsam. Von Mises kommenterar:

Att själv hjälpa fattiga och lidande är att visa medkänsla; att rösta för att staten med våld ska ge pengar till fattiga och lidande är omoraliskt. Påtvingad solidaritet är en motsägelse i sig då solidaritet bygger på en frivilliga handlingar. Du kan inte säga att den som blir rånad visar solidaritet med rånaren även om rånaren har aldrig så goda avsikter med rånet. […]

Det är fritt fram för dig att vara en god människa, att kläda den nakne, skänka pengar till behövande, att ge invandrare mat och bostad. Men det är INTE liberalt att tvinga andra att göra det. Tänk att det ska vara så svårt för liberaler att förstå det.

Detta inlägg skapade en väldig debatt, vilket gjorde att von Mises följde upp med ett nytt inlägg.

Vi ställde en enda rak fråga till migro.se: ”Förespråkar ni att invandringen ska finansieras med andras pengar? Ja eller Nej?” 

Alexander Funcke redaktör och grundare av migro.se har varit vänlig nog att besvara det och även komplettera med förtydligande. Det hedrar honom, men vi kan bara konstatera att vi inte är överens. Svaret ifrån Alexander måste tolkas som ett JA […] 

Realpolitik eller inte det är fortfarande någon annans pengar och om man nu vill syssla med realpolitik så rekommenderar vi istället att man försöker göra staten mindre, inte större.

Mycket intressant, och går i linje med något som jag själv tänkt. Den invandring som vi liberaler ska vara stolta över är arbetskraftsinvandringen. Den övriga invandringen kan man vara för, men då ska man veta vad det är man är för – att göra gott med andras pengar.

PS: Ulf Bjereld har också skrivit om Migro och konstaterar att de som startat gruppen är de som ligger bakom attackerna på borgerliga migrationsdebattörer.

Jag tror ändå Migro är något mycket bra, alla som vill lyfta fram det goda med liberal invandringspolitik är något viktigt på spåren. Jag tror både detta och problematiserande debatt behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.