SVT: “Varje dag fängslas palestinska barn av israeliska soldater”

Igår, den 18/8 klockan 19.30 sände SVT Nyheter ett inslag om Västbanken. Inslaget kan ses på SVT play (börjar 9:12).

SVTs reporter säger, utan att ange källa, att “Fler än 300 barn fängslats av israeliska soldater”. Sedan intervjuas en palestinsk pojke, som uppger sig blivit arresterad, och hans advokat. De framför grova anklagelser, och sedan är inslaget slut.

Lisa Abramowicz har mailat SVT och publicerar sitt brev på facebook:

Bästa Tittarservice, […]

Idag vid kl.19.30-sändningen visades ett inslag från Västbanken, där en ung pojke påstod sig ha blivit illa behandlad av israeliska soldater utan att ha gjort någonting, bl.a. hade en hund funnits i närheten som var på honom, även om han inte direkt sade att hunden bussades på honom, men han blev rädd och hade han haft problem med sömn och annat sedan dess. Det var två år sedan nu.

Sedan intervjuades en palestinsk advokat som bekräftade att det blivit allt vanligare att palestinska barn arresterades för ingenting och att de torterades och sedan släpptes. Detta skapade fiender för Israel i framtiden, menade advokaten.

Det märkliga var att inga andra bevis lades fram. Inte heller intervjuades någon israelisk talesperson från armén (IDF), israeliska UD eller någon annan relevant myndighetsperson från den israeliska sidan om detta påstådda förfarande.

I SVTs sändningstillstånd står det bland annat att om allvarliga anklagelser riktas mot någon, ska den berörda parten få ge sin syn på det hela. Så har inte gjorts.

Det är mycket märkligt och får reportaget att verka mer som propaganda än sanna utsagor.
Det tycker jag är skamligt!

Hälsningar
Lisa Abramowicz 

Visst är det skamligt. Detta är inget annat än en ren partsinlaga, och borde till och med få Sveriges Television att reagera.

Som jag skrev igår, det är otroligt att journalisterna får hållas utan att någon reagerar. Att dom inte skäms.

Här finns tittarservice och här är epostlänk. Hör av er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.