Freedom Rights – för frihetliga mänskliga rättigheter

Paulina Neuding berättade idag på twitter om ett mycket viktigt projekt som hon medverkar i: Freedom Rights Project. Här är deras problembeskrivning:

First, the field of human rights has sunk into an ossified state of intellectual conformism and complacency. 

The poor state of intellectual argument about human rights is at least in part to blame for the almost mindless process of proliferation of international human rights over the last few decades. ‘Rights inflation’ poses a threat to the idea of human rights, for it dilutes and relativises human rights, and even offers illiberal governments justifications for oppression. Why has ‘rights inflation’ gone so far? Is there any way of stopping it? How can human rights be re-focused on liberty—the principle that originally inspired them? 

Secondly, the ever-expanding international apparatus for protecting human rights is ineffective, when not counter-productive. Human rights institutions, including non-governmental ones, are often politicized and, more generally, instrumentalised for purposes that have little to do with the protection of human rights. Where have these institutions failed? What can we do to improve them?

Eller på ren svenska: När fler och fler positiva mänskliga rättigheter (rätt till sjukvård, rätt till vatten, rätt till jobb) inkluderas i mänskliga rättigheter blir det omöjligt för ett land att följa alla. På så sätt blir alla länder förbrytare mot den breda floran mänskliga rättigheter. Och verkliga förbrytare kan gömma sig bakom detta.

Mänskliga rättigheter måste ändras till att innefatta endast negativa rättigheter, baserat på negativ frihet. Frihet från, istället för rättighet till.

Detta projekt måste stödjas och uppmärksammas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.