Företagarfrågor i fokus

Igår besökte jag flera föredrag från företagarnas lobbygrupper, Företagarna och Svenskt Näringsliv.

 Företagarna kom först, och det föredraget var inriktat på två saker: Vilket parti som lyft företagarfrågor mest, och vilka riksdagsledamöter som var mest företagarvänliga.Konstigt nog var Folkpartiet det parti som lyft företagarfrågor mest. Den mest företagarvänliga riksdagsledamoten från oppositionen var Per Bolund. Han lät väldigt trevlig, men jag är instinktivt misstänksam mot en företagarvänlig person på den rödgröna sidan. Se intervjuer med vinnarna här.Föredraget var väldigt långt och tyvärr ganska fokuserat på teknikaliteter. Det var lite svårt för en som inte själv är företagare att hänga med i svängarna. LIte synd, för detta är mycket viktiga frågor. 

Efter detta gick vi vidare till Svenskt Näringslivs seminarium om reformtrötthet. Detta ver ett mycket väl genomfört föredrag. Bra tempo, bra fakta och bra föredragsledare. Stefan Fölster var i sitt esse när han talade för en fullsatt föreläsningssal. Lydia Capolliccio var moderator.

Fölster visade på att omvärlden gör reformer i snabb takt, vilket tar bort konkurrensfördelarna av de svenska reformerna. Om vi inte reformerar kommer vi att tappa mot omvärlden, och vi kommer förlora den positiva ställningen vi har idag.

Valet av katten som metafor var mycket väl valt. Det blev en hel skojande om katter, och faktum är ju att ALLA älskar kattbilder (särskilt på internet).

Per Bolund var den enda politikerna på detta seminarium, och det är en ganska skön markering av svenskt näringsliv att knäppa regeringen på näsan genom att inte bjuda in dem. En statssekreterare från Alliansen var märkbart irriterad över detta faktum.

Men återigen, jag litar inte på Per Bolund. Hursomhelst, kul att han deltar på ett svenskt näringsliv-seminarium. Han har åtminstone ingen beröringsskräck med företagare. Utöver det så lade han faktiskt fram några liberala förslag som han sade sig vara beredd att göra upp med regeringen kring.

På kvällen var det dags för lite mer lättsamt mingel, och det ägde också rum hos företagarna. Jens Spendrup är ordförande i företagarna men även bryggare och höll en enklare ölprovning. Tyvärr strulade det tekniska med fotbollen, men minglet var bra och Jens Spendrup var övertygande när han talade sig varm för öl.

Svenskt näringsliv är ju ett “särintresse”, enligt Fredrik Reinfeldt. Jag tycker det är magstarkt att säga så. Det är företagen som gör att politikerna har några pengar att fördela. Det är deras slit och släp som skapar förutsättningar för välfärden.

Därför kändes det viktigt att delta på deras seminarier under gårdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.