Förslag till FP: Migrationsverket & Flyktingbarn

Idag på DN Debatt dammar Folkpartiet av integrationsämnet: Kunskaper i svenska krav för medborgarskap

Språket nyckelfråga. Integrationen är en av Sveriges viktigaste samhällsutmaningar. Samtidigt som 600.000 utrikes födda går till jobbet varje vecka är det alldeles för många som fastnat i ett utanförskap, skriver ledande folkpartister som presenterar ett nytt integrationspolitiskt program.

Folkpartiet föreslår tio punkter för att minska utanförskapet hos invandrare. Jag skulle vilja föreslå två ytterligare punkter:

  • Reformera migrationsverket
    Merit Wager har med sin bok Inte svart eller vitt utan svart och vitt gett röst till frustrerade tjänstemän på migrationsverket, “miggor”. De vittnar om hur asylprocessen mer eller mindre satts ur spel och att asylrätten inte längre efterlevs. Man släpper in människor på mycket lösa grunder och följer inte de svenska lagarna och reglerna. Detta måste uppmärksammas politiskt.
  • Se till att flyktingbarnen är barn
    Denna punkt går delvis in i punkten ovan. Åldersbestämningen av ensamkommande flyktingbarn är minst sagt bristfällig, och miggorna ovan vittnar hur mängder av vuxna slipper igenom som barn. Se Staffan Danielssons debattartikel: Unga män över 18 år ska inte behandlas som barn

Om FP fortsätter driva integrationsfrågan under den gamla devisen “att ställa krav är att bry sig” finns mängder med röster att hämta. Genomslaget har varit massivt i medierna och vänstern går bananas – perfekt!

Komplettera med mina punkter ovan och Leijonkungens toppsiffror bör vara inom räckhåll.

SvD Ledarsidan har blogat om  FPs utspel. Mer visionärt skriver Fredrik Segerfeldt: Varför en särskild politik för integration?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.