Tankesmedjan Liberalerna: En personligare integration

Idag släppte Tankesmedjan Liberalerna rapporten “En personligare integration”. Tankesmedjan Liberalerna är en mer praktiskt inriktad tankesmedja, en s k Do Tank.

Rapporten innehåller alltså en rad praktiska tips om hur integrationen ska förbättras. Här är några punkter som jag tycker verkar positiva:

– Upprättande av en individuell etableringsplan som innehåller en detaljerade punkter för arbete/praktik, SFI, bostad, yrkesutbildning etc. När dessa mål skall vara uppfyllda i tiden. Det krävs målstyrning i arbetet istället för som i dag – fasta ersättningar.

– Det innehåller förslag till nytt ersättningssystem till arbetsgivare för överhuvudtaget få invandrare anställningsbara som varar under hela etableringsplanens 24 månader.

– Skapa fadderfamiljer som fungerar som lotsar in i det svenska välordnade samhället.

– Låt systemet med dagens lotsar få huvudansvaret för individerna som fått permanent uppehållstillstånd istället för Arbetsförmedlingen. Låt individen få välja lots som huvudsakligen får betalt efter de resultat individen uppnår i den egna etableringsplanen. Låt Migrationsverket betala ut alla ersättningar utifrån målsättningarna i den individuella etableringsplanen vilket kan vara olika aktörer som Arbetsförmedlingen eller en privat aktör.

– Rapporten föreslår införandet av en integrationspeng som följer
individen likt en skolpeng. I dag går ersättningar till kommuner och
myndigheter vilket i praktiken omöjliggör pendling mellan kommuner eller
individuella anpassningar.

Här är några som känns mindre klockrena:

– Utmaningarna ligger i att lösa bostadsfrågan som är akut över hela landet. Skapa modulboenden i och runt storstäderna!

– Låt Migrationsverket genomföra en informationskampanj riktad till arbetsgivare som redogör för regler och förslag till strategier då man skall anställa en person som erhållit permanent uppehållstillstånd.

Och en del som känns mer häpnadsväckande. Bland annat görs ett stort nummer av att varje invandrare ska tilldelas en egen läsplatta att använda i SFI. Jag hoppas för mitt liv att Liberalerna vill att denna läsplatta ska lånas ut till migranterna. Att föreslå att staten ska skänka nysvenskarna läsplattor är för mig direkt stötande.

Tankesmedjan Liberalerna är finliberaler av rang. Därför kan i alla fall inte jag läsa någon tillstymmelse till krav på de nya svenskarna. Jag tror på devisen “att ställa krav är att bry sig”. Och jag tror på ekonomiska styrmedel.

De förslag som Liberalerna lägger fram är viktiga, men jag tror de måste kombineras med åtstramade bidrag. Det är möjligheten att leva passivt på bidrag som avgör om en person tar sig upp från sofflocket eller inte. Jämför när alliansen stramade upp a-kassan och sjukförsäkringen – resultat direkt.

Flyktigt berörs att ingångslönerna måste sänkas. Detta är helt rätt och riktigt, men det är den här typen av åtgärder som jag tror är viktigast för att förändra integrationen.

Jag tycker för övrigt det är fel att det ska vara det offentligas ansvar att lära de nyanlända svenska. Varför kan inte detta ligga på deras eget ansvar?

Det finns mycket bra i Liberalerns rapport men jag tycker den präglas av ett snällistiskt tänk. Snällist kan man gärna vara, men det är inte självklart att detta är något liberalt.

Hursomhelst – liberalerna sparkar igång en viktig debatt med sin rapport. Läs hela rapporten här.

Frihetssmedjan har också skrivit om rapportsläppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.