Skenande kostnader för ensamkommande

Staffan Danielsson från Centern gjorde något mycket bra förra veckan. Han skrev på DN debatt om hur hanteringen av ensamkommande minderåriga fullständigt inte fungerar och att åldersbestämningen måste bli bättre.

Mycket bra av Danielsson, som fick beröm både från SvD Ledarbloggen och från s-debattören Erik Laakso.

En passage ur Danielssons artikel fick mig faktiskt att studsa till:

Migrationsverket bedömer att antalet ensamkommande under 18 år till Sverige kommer att öka till 3.100 år 2012 och 3.300 år 2013. Utvecklingen i Afghanistan och Somalia är allvarlig och ökningen torde kunna bli betydligt större. 

Eftersom så många av de ensamkommande väljer att ta sig till Sverige, vanligen genom kanske 7–8 länder, har Sveriges kostnader för mottagningen ökat kraftigt och uppgår nu till cirka 1.500 miljoner kronor per år, vilket är hela 40 procent av de totala kostnaderna för alla som söker asyl. (min fetstil)

Det är häpnadsväckande hur migrationspolitiken ballat ur. Men eftersom regeringen gör upp med Miljöpartiet är väl risken stor att inget kommer göras för att styra upp skutan.

Danielsson har bloggat om efterspelet – bland annat har han kallats för rasistnazist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.