Diskriminering och förtryck åt flera håll

Amnesty International har nyligen släppt en rapport om förföljeser av muslimer i Europa: Choice and Prejudice: Discrimination Against Muslims in Europe. Amnesty Sverige skriver om detta

De europeiska regeringarna måste göra mer för att utmana de negativa stereotyper och fördomar som finns om muslimer och som ökar diskrimineringen, särskilt inom utbildning och arbete. Det säger Amnesty i den nya rapporten “Choice and prejudice: discrimination against Muslims in Europe” som släpps i dag. […]

Rapporten avslöjar den utbredda diskrimineringen som muslimer utsätts för, på grund av sin tro i flera delar av livet, men särskilt inom utbildning och arbete. Den fokuserar på Belgien, Frankrike, Nederländerna, Spanien och Schweiz, länder där Amnesty redan tidigare har lyft frågor som restriktioner för böneplatser och förbud mot heltäckande slöja.

Soeren Kern på Gatestone institute skriver om Amnesty Internationals rapport och att bilden kanske inte är så svartvit

A new report from Amnesty International lashes out at “widespread discrimination” against Muslims in Europe. The report directs particular ire at laws banning Muslim veils in public spaces, and excoriates European politicians for helping to “foster a climate of hostility and suspicion against people perceived as Muslim.” 

Amnesty International omits, however, all instances of discrimination initiated by Muslims against Christians and others in Europe who have taken them in, and who may well feel dismayed by what might be seen as an escalating procession of Muslim demands, threats and attacks.

Kern radar sedan upp en lång lista på vad han ser som övertramp i islams namn. Jag citerar några av de viktigaste:

Consider Belgium, where radical Muslims have launched a propaganda and intimidation campaign aimed at turning the country into an Islamic state. Muslim neighborhoods in Brussels — the so-called capital of Europe — have already become “no-go” zones for Belgian police officers, who are often pelted with rocks by Muslim youths. 

In Britain, hundreds of Muslim children every year are subjected to forced marriages. In England and Wales, more than 65,000 Muslim women and girls have been the victims of female genital mutilation, and another 24,000 girls under the age of 15 are believed to be at a high risk. 

Also in Britain, tens of thousands of Muslim immigrants are practicing bigamy or polygamy, possibly at times to collect larger social welfare payments from the British state. At the same time, radical Muslims have launched a campaign to turn twelve British cities, including London, into independent Islamic “emirates” to be ruled by Islamic Sharia law. 

In Denmark, Muslim criminal street gangs have taken over large parts of Danish towns and cities; in Copenhagen, some suburbs have also been transformed into “no-go” zones, off limits to non-Muslims. […]

In France, where there are now more practicing Muslims than practicing Roman Catholics, there are 751 Sensitive Urban Zones , also off-limits to non-Muslims apparently because they are too dangerous; in these French “no-go” zones over which the French state has lost control, an estimated five million Muslims currently reside.

In Germany, thousands of Muslim women and children are the victims of forced marriage every year. At the same time, Islamic Sharia courts are operating in all major German cities, and German authorities say they are “powerless” to do anything about them.

Kern har en viktig poäng. Diskriminering av muslimer är viktigt och måste bevakas. Men idag har också muslimers förtryck blivit en faktor i Europa.

Människorättsaktivister behöver höja blicken – verkligheten är inte så enkel som man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.