GP recenserar Wagers bok

Merit Wager bloggar om att Göteborgs-Posten nu uppmärksammat hennes bok. Så här skriver Malin Lernfeldt i ledarsticket:

Det är en självklarhet att människor som är i behov av skydd bör få asyl i Sverige. Det är också fullt rimligt att den som kommer hit för att arbeta oavsett ursprung är välkommen, liksom att de som vill återförenas med sin familj får göra det. 

Utöver det finns det en grupp människor som varken har asyl-, familjeskäl eller jobb. Att de skall få stanna är däremot inte lika självklart. Välfärdsstaten har de facto sina begränsningar. Ändå beskrivs fullt rimliga avslag då och då som omänskliga och det ses mellan fingrarna med lögner och lagbrott. 

Problemen med det godhjärtade men naiva synsättet blir allt för tydliga i Wagers bok. Liksom hur det fusk som förekommer förstör för dem som har verkliga asylskäl. Att lyfta fram detta är inte främlingsfientligt utan nödvändigt.

Jag skulle säga att en annan bild framträder när man läser Wagers bok. Bilden som jag ser är att vårt migrationssystem havererat – det är vad miggorna beskriver. De beskriver hur asylsystemet sätts ur spel och hur fusk premieras.

Människor kan kasta sina handlingar och ljuga sig till uppehållstillstånd. Unga män kan komma hit och säga att de är barn och komma undan utan åldersbestämning.

Den bild som jag ser är att stora mängder människor fuskat sig till uppehållstillstånd i Sverige. Migration är en svår process, och den blir inte lättare om vi prioriterar att släppa in människor som väljer att ljuga om sin identitet. Det blir som ett slags omvänd arbetskraftsinvandring.

Oerhört viktigt att Merit Wagers bok uppmärksammas. Hoppas att fler läser – det är jobbigt men mycket viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.