Betnér inkonsekvent och dåligt påläst

Igår gick andra avsnittet av Betnér direkt som man kan titta på via Kanal 5 Play. Det är ett riktigt intressant koncept med Betnér som en annorlunda programledare som tar ställning. Betnér har gjort sig känd som libertarian, orädd och rätt smart. Därför hade jag rätt höga förväntningar.

Gårdagens avsnitt handlade om religion. Inbjudna var Siewert Öholm, Helle Klein och Cherin Awad. Betnér har själv en bakgrund som kristen, men är numer ateist. Han var uppenbart påläst om kristendomen och grillade framför allt Siewert Öholm med citat ur bibeln.

Han refererade bland annat till bibeln som “den här boken som är full av sagor och påhitt”. Men om Koranen sa Betnér urskuldande: “Jag kan inte koranen tillräckligt väl måste jag erkänna”.

Öholm menade tidigt i programmet att man måste förhålla sig till gamla testamentet. Det tolkade Betnér som att Siewert Öholm menade man måste följa allt som står där.
Sedan håller han upp bibeln och säger “den här boken som är full med sagor och påhitt”

Hossein Madanee ställde en relevant fråga på twitter

Skulle Magnus Betnèr våga hålla Koranen i handen o säga samma sak han sa om Bibeln?!!

Nu sa inte Betnér särskilt allvarliga saker om Bibeln. Men han sa inget om Koranen, trots att där finns mängder med riktigt problematiska citat.

När Cherin Awad får säga sin syn på koranen säger hon:

“det finns nog en ganska grundläggande syn att man ska ta boken, koranen, som den är”

Trots detta kommer inga kritiska frågor till Cherin Awad. (UPPDATERING: Cherin Awad mildrade sedan sitt ställnigstagande och menade att koranen ska tolkas). Istället driver Betnér linjen att Siewert Öholm är bokstavstroende. Sen kommer denna passage som jag tycker är talande:

Betnér: Men om man läser bibeln som Siewert gör, då måste man väl vara emot det (jämställdhet)

Siewert Öholm: Återigen får du faktiskt tala om Jesus…

Betnér: Ja, fast nyss så talade du ju om hur viktigt gamla testamentet var för förståelsen av Jesus

Öholm: ..Jämställdheten mellan män och kvinnor… Jag tycker det är nästan hånfullt att du tar den kristna kyrkan som det dåliga exemplet där. (vänder sig mot Cherin Awad) I så fall så har väl du större problem med jämställdheten mellan män och kvinnor.

Betnér: Ja, fast nu var det ju inte det jag frågade…

Cherin Awad: Ja men nu tycker jag du hoppar på mig litegrann Siewert och det tycker jag är lite jobbigt faktiskt. Jag tycker såhär, dels så tänker jag personligen att för mig så handlar det inte om att islam skulle vara förtryckande. Däremot är jag mycket medveten om att det finns muslimer som förtrycker kvinnor.

Men för mig, jag menar, jag kan lika gärna välja att se att inom den muslimska historian så gav man kvinnor rösträtt för 1400 år sen, i Sverige fick man den 1921, till exempel. Man gav kvinnan arvsrätt, det hade man inte. Du kan ju välja att plocka och se vad du vill.

Öholm: Nä det kan jag inte alls, plocka såna här udda detaljer.

Men om du förnekar kvinnoförtrycket inom islam då tycker jag inte att du är rättvis.

Helle Klein: Men du kan väl inte generalisera och säga islam!

Öholm: Jo det kan jag.

Klein: Nä det kan du inte. Alltså det är ju en enorm generalisering. Då måste man ju i I så fall säga att hela kristenheten är för slaveriet, är för apartheid, är för förtryck av homosexuella.

Siewert Öholm: Nä, det finns inga kristna som är för slaveriet.

Betnér: Ja men det står ju här Siewert! (skratt och applåder)

Trots att Cherin Awad säger att man måste ta hela paketet med Koranen duckar Betnér för att konfrontera henne. Hon får markant färre kritiska frågor än de kristna.

Om man är programledare för ett program där representanter för två religioner är med tycker jag man kan läsa på om båda religionerna. Betnér hade till och med en koran framför sig – varför inte bläddra lite i den innan programmet?

Den stora skillnaden mellan islam och kristendomen är också den att islam lägger fokus på att man ska acceptera det som står där. Det är en mycket striktare hållning än dagens kristendom.

En sida som jag tycker Betnér kunde ha tittat på innan han höll sitt program är Thereligionofpeace.com. Där finns rikligt med Korancitat som Cherin Awad kunde ha fått kommentera. Till exempel om Koranens uppmaningar till våld. Från Thereligionofpeace.com

The Quran contains at least 109 verses that call Muslims to war with nonbelievers for the sake of Islamic rule. Some are quite graphic, with commands to chop off heads and fingers and kill infidels wherever they may be hiding. Muslims who do not join the fight are called ‘hypocrites’ and warned that Allah will send them to Hell if they do not join the slaughter.

Unlike nearly all of the Old Testament verses of violence, the verses of violence in the Quran are mostly open-ended, meaning that they are not restrained by the historical context of the surrounding text. They are part of the eternal, unchanging word of Allah, and just as relevant or subjective as anything else in the Quran.

Det hade varit väldigt intressant att höra.

Betnér klarade inte heller av att konfrontera Cherin Awad när hon lyfte fram islam som en feministisk religion. Det är faktiskt stötande att detta kan passera obemärkt givet hur kvinnor behandlas i muslimska länder.

Även om Betnér inte kan så mycket om Koranen kanske han läser tidningen? Där har det nyligen stått ganska mycket om hur kvinnor i Saudiarabien kämpar för att få köra bil. Kunde ha varit något att fråga Cherin Awad om.

Den här händelsen kunde också ha varit något för Betnér: Moroccans demand change to Islamic penal code after girl, 16, kills herself because judge forced her to marry her RAPIST

Han klarade inte heller av att säga emot Helle Klein när hon blev kränkt av att Siewert Öholm generaliserade om islam. Visst finns det moderata troende muslimer. Men den breda muslimska rörelsen är idag starkt påverkad av homofobi, kvinnoförtryckande och antisemitism. Som dessutom framförs med stöd av koranens texter. Se bara på arabvärlden.

Och i Sverige, se hur islamister kan röra sig fritt bland de svenska mainstreamuslimerna, som Gudmundson upprepade gånger rapporterat om. Eller hur kassetter med antisemitiska budskap sprids i Stockholms Moské. Eller hur judar i Malmö vittnar om att förföljelserna mot dem uteslutande utförs av muslimer.

Det är svåra frågor – men är det någon man kan förvänta sig ska ta i dessa är det Magnus Betnér i ett program om religion med en muslimsk representant närvarande.

Men han valdet att inte konfrontera henne. Istället valde han enkla poänger mot Siewert Öholm. Stundtals var det alla gäster och Betnér mot Öholm.

Missförstå mig rätt. Jag tycker Betnér Direkt var det överlägset bästa debattprogrammet jag sett på svensk TV. Jag tittar gärna igen. Men är man så bra som Magnus Betnér måste man hålla en högre nivå än så här.

Tycker gott vi kunde ha fått oss en rondellhund av Betnér.

Betnér Direkt kan ses på Kanal 5 play och jag rekommenderar det, trots min kritik, varmt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.