Wagers bok: Har vi fungerande migrationspolitik?

Idag gjorde jag slag i saken och köpte Merit Wagers bok “Inte svart eller vitt utan svart eller vitt” som e-bok. Det kostade 159 kr och gick väldigt smidigt – boken ligger nu på min iPad.

Boken är en sammanställning av blogginlägg med vittnesmål från “miggor”, tjänstemän på migrationsverket. Deras vittnesmål är skakande – de beskriver en migrationsprocess i fritt fall.

Efter att ha läst de första 50 sidorna framträder en skrämmande bild av en migrationspolitik där lögner lönar sig. Att människor ljuger för att ta sig ur en desperat situation är inget konstigt, det är rent mänskligt. Men att lögner har satts i system , och att det premieras, är skrämmande.

Den enda som verkligen tar ansvar för svensk migrationspolitik är statsministern i viss mån och sen självklart den utskällde Tobias Billström. Resten av det politiska och mediala etablissemanget förespråkar i praktiken en form av fri invandring. Man upp ett parallellt system med vård och skolgång för papperslösa. Kritik förekommer inte på grund av att den politiska kulturen gör det mycket riskfyllt.

Som det verkar när man läser miggornas vittnesmål finns det grova brister i vår migrationsprocess, som gör att fel människor beviljas uppehållstillstånd. Detta förstås på bekostnad av de som verkligen behöver hjälp, och på bekostnad av allmänhetens förtroende till migrationsprocessen. En undermålig migrationsprocess skapar grogrund för främlingsfientlighet och motsättningar.

Jag rekommenderar alla att läsa Merit Wagers bok. Jag ser framför mig fortsatt obehaglig men mycket viktig läsning.

Frågan som boken väcker är skrämmande – har vi en fungerande migrationsprocess?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.