Gotlands Allehanda: Är de ensamkommande barn?

Gotlands Allehanda skriver om ensamkommande barn i gårdagens ledartext: Är de ensamkommande verkligen barn?

Migrationsverket har meddelat att kommunerna ska förbereda sig på att ta emot dubbelt så många ensamkommande flyktingbarn som tidigare. Nyheten kommer bara några dagar efter att det avslöjats att staten betalar upp till 16 000 kronor per natt för just ensamkommande flyktingbarns boende. […]

Ett första problem är att själva begreppet ensamkommande barn är missvisande. Det handlar sällan om barn i ordets rätta betydelse. Flertalet är unga män i övre tonåren. Det finns skäl att misstänka att de asylsökande ofta ljuger om sin ålder. […]

på sin blogg gör Merit Wager en intressant jämförelse med läget i Norge och Finland. I båda dessa länder ska gruppen ensamkommande yngre ha minskat de senaste åren.
I Finland halverades den under 2011. Det tycks inte ha berott på några regeländringar, utan förklaras att man sänkte dagsersättningen. När det blev mindre ekonomiskt lockande att ange att man som asylsökande var minderårig minskade antalet sökanden.

Gotlands Allehanda skriver vidare:

Sammanfattningsvis är debatten om ensamkommande barn mycket förvirrad. Vad är det för typ av invandring vi talar om, vilka behov av skydd finns, och varför är det så fruktansvärt dyrt att ge dem mat och husrum?

Det sätt på vilket Migrationsverket i dag behandlar ensamkommande minderåriga asylsökande slösar bort våra gemensamma medel och hjälpen riskerar att komma fel personer till del.

Ganska anmärkningsvärt att denna fråga har letat sig ut traditionella medier. Det är ett första steg mot en konstruktiv debatt om migration.

Gotlands Allehanda klarar sig också ur den traditionella fallgropen att skrämmas överdrivet med Sverigedemokraterna. Att kritisera missförhållanden i migrationsfrågor bör inte göras till slagträ – det är en mycket viktig fråga som angår alla.

Hanteringen av ensamkommande minderåriga framstår som en pågående katastrof.

Länken kom via Merit Wagers blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.