Världen runt: Svårt för homosexuella och kvinnor

Jag använder suveräna appen Flipboard på min iPad för att läsa världsnyheter. Det är perfekt för att få ett annat perspektiv än svenska medier. Idag när jag låg och bläddrade var det två nyheter som fångade mitt intresse.

Uganda tar åter upp sin anti-homo-lag. Från The Guardian: Uganda anti-gay bill resurrected in parliament

An anti-homosexuality bill described by Barack Obama as “odious” has been resurrected by the Ugandan parliament. But according to the politician who reintroduced the bill, it no longer contains a provision for the death penalty and proposes reduced proposed prison sentences for homosexual acts instead of a life sentence. 

David Bahati, a member of Uganda‘s ruling partyput his bill, first tabled in 2009, before parliament to a standing ovation and cheers from fellow parliamentarians, shouting “our bill, our bill”.
There was some confusion about what exactly the text presented to parliament contained, but reaction from activists was swift, with Amnesty International condemning the bill’s revival, and a Ugandan campaigner describing its reception in parliament as “shocking”.

Men inte dödsstraff denna gång, bara livstids fängelse för att vara homosexuell.

Vidare till Afghanistan: Afghan Women Fear Backsliding As President Karzai Negotiates With Taliban

Now, with the news that U.S. and Afghan officials are holding peace talks with Taliban leaders, the women of Afghanistan are filled with dread at what those negotiations might herald for them and their families. 

A recent report by global NGO ActionAid found that 86 percent of women questioned were deeply concerned about the prospect of a new Taliban-influenced government. And in the urban areas the figure increased to 92 percent. Women in Afghanistan are concerned that president Hamid Karzai will seek peace at any price. If that means kowtowing to the Taliban on women’s rights, his administration will likely do so, they fear, and then the entire country will take a huge step backward.

Att förhandla med talibanerna är något som många på vänsterkanten förespråkar. Men Afghanistans kvinnor vet vad det innebär.

Det är oerhört berikande att få en utblick i världen och se världen på ett annat sätt. Flipboard och iPad rekommenderas varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.