Fn-förslag vill reglera internet

Robert McDowell skriver i Washington Post: The U.N. Threat to Internet Freedom

On Feb. 27, a diplomatic process will begin in Geneva that could result in a new treaty giving the United Nations unprecedented powers over the Internet. Dozens of countries, including Russia and China, are pushing hard to reach this goal by year’s end. As Russian Prime Minister Vladimir Putin said last June, his goal and that of his allies is to establish “international control over the Internet” through the International Telecommunication Union (ITU), a treaty-based organization under U.N. auspices.If successful, these new regulatory proposals would upend the Internet’s flourishing regime, which has been in place since 1988. That year, delegates from 114 countries gathered in Australia to agree to a treaty that set the stage for dramatic liberalization of international telecommunications. This insulated the Internet from economic and technical regulation and quickly became the greatest deregulatory success story of all time.

Inte nog med att västregeringarna tävlar med varandra om vem som kan övervaka mest – nu kommer även diktaturerna med i matchen.
FN, som i Sverige anses vara något av de finaste som finns, består till stor del av diktaturer. Lite som om hells angels var lika stora som socialdemokraterna i riksdagen. Eller värre.Från artikeln :

Many countries in the developing world, including India and Brazil, are particularly intrigued by these ideas. Even though Internet-based technologies are improving billions of lives everywhere, some governments feel excluded and want more control.

Tänk när Beatrice Ask och alliansen ska kompromissa med Putin om övervakning på nätet. Detta kan bli obehagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.