Alliansen i Östergötland: Höj landstingsskatten!

Häromdagen slog en överraskande politisk nyhet ned som en bomb i Östergötland – Alliansen vill höja landstingsskatten:

– Det har inte varit ett lätt beslut, säger Marie Morell (M) om det överraskande beskedet, som kom i form av en debattartikel som M, FP, C, KD och Vrinnelistan idag på eftermiddagen skickade till Corren.
Hon ger inget besked om hur stor höjningen blir, det beslutas under våren. Men höjningen blir “minst” i nivå med oppositionens förslag till höjd skatt som är 50 öre.
Det är framförallt kraftigt höjda lokalkostnader, som väntar vården när US även Vrinnevisjukhuset byggts om och ut, som fått den politiska ledningen att överge sitt länge hårdnackade motstånd mot att höjd skatt.

Det handlar alltså om att radera ut ett eller flera av regeringens jobbskatteavdrag. Och detta i en region som redan halkar efter rikssnittet vad det gäller arbetslöshet.

Detta kom som en fullständig överraskning och nu börjar det puttra bland borgerliga i Östergötland. Moderata Norrköpings tidningar uppmanar nu sina väljare att rösta på Socialdemokraterna

Moderaterna i landstinget vill höja skatten. Ni läste rätt och det är snudd på skandal.
Moderater ska nämligen inte höja skatten och det gäller på alla nivåer – också i landstinget. Något parti måste hålla emot och det är Moderaternas roll i Sverige, ett land som fortfarande har ett av världens värsta skattetryck trots flera år med borgerlig och Moderatstyrd regering.
Dessutom sågar Moderaterna i landstinget av den gren de sitter på. Partiet vill nu genomföra precis den skattehöjning man tidigare kritiserat Socialdemokraterna så hårt för. Vilket förtroende inger det?

Widar Andersson i Folkbladet är skadeglad:

Självklart är det en nesa för de styrande partierna i allmänhet och för Moderaterna i synnerhet att de nu tvingas gå fram med en skattehöjning. Socialdemokraternas skatteförslag har avvisats mycket kategoriskt under ett par år. Det har talats om “svarta hål” där (S)kattehöjningen skulle slängas in utan att skapa någon nytta för patienterna. I intervjun med Corren gör Marie Morell sitt bästa för att förklara att de extra skattemiljoner som Moderaterna nu vill ha av östgötarna är specialdestinerade till lokalkostnader.
Ett annat sätt att uttrycka saken är att Marie Morell och hennes regeringsallians har ägnat sig åt att fatta beslut om svarta hål i landstingets ekonomi.

Muf Östergötland protesterar nu mot beslutet.

Jag är själv medlem i Folkpartiet och jag är mycket missnöjd att höra att skatten höjs på detta sätt. Jag har besökt Folkpartiets landstingsgrupp idag för att se vad som går att göra för att minimera denna skattehöjning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.