The Telegraph: Palestinierna förhalar fredsförhandlingar

 Con Coughlin på engelska The Telegraph skriver om de pågående samtalen mellan Israel och Palestinierna i Amman:

Most people in the West believe the main reason the talks are not going anywhere is because of Israel’s refusal to compromise on its settlement building programme. But while the Netanyahu government’s insistence on building settlements is certainly an obstacle, I am told by Western diplomats close to the exploratory talks that are currently taking place in Jordan between the two sides that the real reason they are running into difficulty is because the Palestinian delegation, led by the veteran Palestinian negotiator Saeb Erekat, is refusing to take the talks seriously.
For example, I am told by a Western diplomat working for the Quartet that when the Israeli delegation arrived for a meeting last weekend in Amman, the Jordanian capital, to present their latest security proposals, Mr Erekat simply refused to enter the room.
My man in the Jordan conference room says that he was surprised at Mr Erekat’s behaviour, especially as the topic under discussion was supposed to be one of the two main topics the Palestinian delegation wanted on the agenda for the Jordan talks, which are a precursor for the more formal talks that are supposed to take place once both sides have agreed a negotiating framework.

Det är ganska naturligt att palestinierna konstrar. Dels är det inte demokrater, och representerar således endast sig själva och de närmaste. De har inget mandat från sina bröder i arabvärlden att förhandla fram fred med Israel, inte heller från sin befolkning.

Utöver det vet de mycket väl att de inte heller kommer hållas ansvariga för sitt konstrande. Pressen kommer rimligtvis även i fortsättningen ligga på Israel.

Se t ex på Sverige – här gick ju nyligen Centern ut och ville belöna Fatah med en egen stat.

Länken kom via Elder of Ziyon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.