SVT: Stenkastande icke-våld i Gandhis fotspår

SVT har ett program som heter Korrespondenterna som rapporterar från världen om. Det senaste avsnittet handlar om ickevåld:

Runt om i världen organiseras idag protester och revolutioner av rörelser som använder fredliga medel. Taktiken är urgammal. “Vänd andra kinden till”, som det står i bibeln – möt våld med ickevåld. Mahatma Gandhi tog devisen på allvar och besegrade det brittiska kolonialväldet. I dag är han en förebild för världens unga. Hans tankar inspirerar demonstranter från Kairo, till New York och Bombay.

Programmet kan ses här på SVT Play och består av tre inslag. Det första handlar om Indien och aktivister som använder ickevåld för att stödja Anna Hazare. Deras metoder är bland annat dans och filmer som sprids via sociala medier.

14 minuter in börjar nästa avsnitt, från Västbanken i Palestina och vad som i inledningen av programmet beskrivs som en “energisk fredsrörelse”. Det handlar om palestinier från byn Nabi Saleh som protesterar mot bosättningen Halamish.

SVTs korrespondent Samir Abu Eid berättar:

“Precis som andra palestinier var hon tidigare övertygad om att det enda sättet att få slut på den israeliska ockupationen var genom väpnad kamp. Men nu har hon och allt fler palestinier ändrat uppfattning.”

En kvinna vid namn Nariman Tamimi intervjuas

“Varje fredag här i Nabi Saleh demonstrerar vi fredligt mot ockupationen av vårt land”.

14 minuter in i filmen går SVTs reporter Samir Abu Eid jämte en maskerad ungdom som håller en gul flagga med Fatahs logotyp – två korsade automatvapen över en karta där Israel är utraderat:

“Såna här fredliga demonstrationer på den ockuperade västbanken ses av vissa israeliska generaler som ett större hot mot israels intresse än det våldsamma motståndet”.

Samir Abu Eid leds plötsligt bort av israelisk militär

“Det är tydligt att israel inte vill se hur de bemöter de fredliga demonstranterna”

Efter detta börjar plötsligt militären plötsligt agera, som det framstår oprovocerat för att skingra denna fredliga demonstration. 15 minuter in i filmen ser vi militärfordonen rulla. Men om man tittar noga ser man något som studsar på marken – en knytnävsstor sten. Vid 16.47 ser vi en stenkastare med slunga.

Vi får aldrig någon riktig förklaring till hur det kan vara icke-våld att kasta sten. En flygande sten kan allvarligt skada människor. Lägg sedan till att de fredliga demonstranterna använder slungor.

IDF stoppar alltså dessa demonstranter från att marschera in i den israeliska bosättningen. Det kanske inte är så jättekonstigt när man tänker på hur denna energiska fredsrörelse utövar icke-våld.

I september dödades en israelisk man och hans son av en palestinsk stenkastare. Soldater kan också skadas när knytnävsstora stenar kastas emot dem.

Korrespondenter kan också skadas, men Samir Abu Eid är övertygad att han blir bortledd för att han inte ska kunna filma. Vilket han uppenbarligen kunde göra ändå.

Det är en lustig form av icke-våld det här med att kasta sten. Och Fatah är en intressant fredsrörelse, vars representanter vägrar fredsförhandlingar.

Efter detta klipp rapporterar SVT från USA och Occupy-rörelsen. Programledaren Malin Mendel Westberg:

Gandhis tankar om icke-våld är en av de bärande idéerna för de amerikaner som just nu protesterar mot kapitalismens orättvisor.

Inslaget går ut på att demonstranterna förbereder sig för att förstöra ett republikanskt valmöte och sedan gör det och blir arresterade.

Vad som är så hedervärt med att förstöra för andra människor som vill engagera sig politiskt har jag svårt att förstå. Men det var tydligen en prestation av Occupy-folket att dom inte brukade våld mot republikanerna.

SVTs korrespondenterna lyckades i alla fall i ett av tre fall att skildra verklig, hedervärd icke-våldsaktivism. Resten får mer liknas vid ett olycksfall i arbetet. Dessa olycksfall som tyvärr så ofta drabbar public service.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.