Peter Wolodarski skrev nyligen om rikspolischefens framträdande på Folk och Försvar i Sälen:
Aldrig tidigare har han talat så tydligt om svagheterna inom svensk polis. Svensons problemanalys sammanföll i stora delar med den skarpa kritik som framförts i denna tidning och i de senaste årens granskningar från JO, ESO och Riksrevisionen.
Rikspolischefen talade om oacceptabla handläggningstider. Han underkände de poliser som arbetar efter kvantitativa mål – som att sträva efter ett visst antal anmälda brott eller ett visst antal utandningsprov i trafiken. Och han pekade på omfattande och anmärkningsvärda skillnader i produktivitet. […]
Han underkände nuvarande organisation med 21 självständiga länspolismästare som inte tillsätts av rikspolischefen utan av regeringen.
Organisationen gör att han själv saknar ett mandat att agera. Och rapporteringsgångarna är allt annat än raka.
”Det är skit”, sade han, att han inte kan göra mer för att få rätsida på situationen i Malmö och laglösheten på vissa gator. Länspolismästaren i Skåne fick underkänt: ”Det är bara att se till att vi tar makten över de gatorna. Det är inte så himla svårt.”
Han påpekade vidare att det är åt skogen att polisen har 800 olika IT-system. Men så blir det när man har 21 polismyndigheter som fattar egna beslut.
Och som ett svar på detta kom siffror i DN: Polisen klarar upp färre brott trots nya miljarder
De senaste åren har polisen genomfört en av de största personalrekryteringarna i modern tid. Anslagen i statsbudgeten ökade med över 25 procent mellan 2006 och 2011.
Ändå har andelen uppklarade brott under perioden stått och stampat på samma låga nivå. Förra året klarade rättsväsendet upp 16 procent av de anmälda brotten, vilket till och med är en minskning med en procentenhet jämfört med år 2010.
PS: En spontan reaktion är att det vore bättre att ha en polisorganisation istället för 21? Eller tänker jag fel?