Palestinier förtrycks i Jordanien

Elder of Ziyon skriver om de palestinier från Gaza som bor i Jordanien:

Al Quds al Arabi has an article about one of the most discriminated groups of Palestinian Arabs – the Gazans of Jordan.

Most of Jordan’s Gazans fled there in 1967 because they or their parents didn’t want to live under Israeli rule. Unlike the West Bank Palestinians who Jordan naturalized in 1949, these Palestinians from Gaza have been treated as if they don’t exist.

There are over 100,000 Gazans in Jordan.

The article talks about Mohammed Khalil Shami, born in Aqaba in 1969, who has never left Jordan in his life. When he returned with his family on vacation in a nearby town, he was stopped at a checkpoint that other Jordanians could sail through. He was held for several hours.

Instructions from Amman on how to treat Gazans at any point in time are arbitrary and secret. In this case, Shami complained about how he could be treated like foreign spies when he has lived in Jordan his whole life?

People of Gazan descent in Jordan have restrictions on land ownership, business ownership and jobs. Some register their businesses under the names of Jordanian friends.

Shami says that Gazans in Jordan are “the living dead.”

Det är djupt beklagligt att palestiniernas situation i arabvärlden inte uppmärksammas när det är sådant extremt fokus på mellanösternkonflikten. Miljoner människor hålls i flyktingläger för att användas som brickor i ett politiskt spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.