iPad och tidningsköp

Innan jul köpte jag mig en iPad 2. Det är en fantastisk produkt och den har förändrat min mediekonsumtion en del.

Jag gillar långa lördagsfrukostar med tidningsläsning. Tidigare har jag sprungit ut, letat en öppen affär i Linköping (funkar bra på lördagar), burit hem, läst och burit ut till pappersinsamlingen. Men jag tycker tidningar är ganska otympliga, och de känns faktiskt omoderna.

På iPaden kan man läsa artiklar på ett bekvämt sätt. Man kan också köpa tidningar och få tillgång till dem direkt. Jag har provat det och tänkte skriva ned mina reflektioner.

DNs iPad-app är faktiskt väldigt bra. Den använder Apples standard för tidningar och hamnar alltså i “tidningsstället” som följer med iPaden. Jag tycker man får en mycket bra överblick av innehållet, det är kul att läsa artiklarna. Appen är riktigt snygg.

Det enda som svider är priset – 22 kr. På helgerna är den billagare än lösnummer (tror jag). Men det känns väl dyrt med 22 kronor för en digital tidning. Jag drar mig för att köpa mer nummer av DN på grund av priset. Om det kostade runt en tia skulle jag gärna köpa fler nummer.

Hursomhelst har jag fått en positivare bild av DN genom iPadappen.

Jag har också provat att köpa Aftonbladets iPad-app. Ett nummer av tidningen kostar 15 kr. Mer humant men fortfarande något dyrt. Även denna app är riktigt välgjord, men det jag saknar är en möjlighet att få upp artiklarna med flera spalter över skärmen. Nu kan man bara få upp en “kolumn”, vilket jag tycker är störande.

Jag har inte provat att köpa SvD, såvitt jag har sett har de endast PDF-versioner av sin tidning. Det känns inte bra nog, enligt mig. Man måste formatera om artiklarna så de är naturligt anpassade för iPaden. Dessutom har SvD Bitte Hammargren – jag klarar inte av att läsa hennes artiklar om mellanöstern.

DI skulle jag gärna läsa men deras prissättning är ännu högre, 28 kr per nummer.

Hursomhelst, iPaden är en fantastisk plattform för att läsa artiklar och konsumera media. Min benägenhet att köpa tidningar har ökat genom att jag skaffat min “padda”. Det är något helt annat att ha en hel tidning framför sig mot att klicka runt på webben. Presentationen är mycket viktig.

Många tidningar har varit väldigt tidigt ute med sina iPadappar. Det dröjer ett antal år innan detta har blivit mainstream. Men jag tror verkligen detta är framtiden.

En annan sak som är mycket kul är apparna Flipboard och Zite (tack Fredrik W för tips). Flipboard har världsnyheter som är intressant att bläddra igenom. Zite är ett personaliserat magasin där man bestämmer själv vad man vill läsa om, och genom “likes” anpassar sig tidningen mer och mer till en själv.

Jag tror svenska tidningar måste sänka sina priser för att kunna konkurrera med appar som Flipboard och Zite. Risken är att mediekonsumenter går runt dem och skapar sig andra källor för nyheter på grund av den höga kostnaden.

PS: Till er som funderar på att köpa en iPad 2 – kolla en extra gång på skärmen. Jag blev själv ganska besviken på upplösningen. Ipad 3 kommer snart och sägs ha en högre upplösning på skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.